The Beatles Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Slavni britanski scenarista, režiser i producent Sem Mendes, najavio je da će do 2027. snimiti i istovremeno objaviti četiri igrana filma o Bitlsima, po jedan o svakom od četiri člana grupe.

Oskarom nagrađeni redatelj za film „Američka lepota“ (1999) i tvorac dva najuspešnija filma o Džejmsu Bondu, uhvatiće se u koštac s još jednom britanskom kulturnom institucijom – Bitlsima.

Projekt ima blagoslov Pola Makartnija i Ringa Stara, te porodice Džona Lenona i Džordža Harisona. To je inače prvi put da su svi odobrili ekranizaciju celokupne životne priče i prava na muziku za film s scenarijem, piše „Gardijan“.

Sem Mendes Foto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA

Mendes je objasnio da će sva četiri filma biti objavljena 2027. i da će pričati međusobno povezane priče, po jednu iz perspektive svakog člana benda, na inovativan i revolucionaran način.

– Čast mi je da imam priliku da ispričam priču o najvećem rok bendu svih vremena – kazao je Mendes.

Još uvek nije objavljeno ko su scenaristi kao ni glumci u tom projektu. Mendesova producentkinja Pipa Haris, objasnila je da je redatelj došao na ovu ideju pre više od godinu dana, a dokaz njegove kreativne briljantnosti i moći uveravanja jeste da su Pol Makartni, Ringo Star, Šon Lenon i Olivia Harison odgovorili s takvom toplinom i entuzijazmom čim je s njima razgovarao.

– Ono što je posebno uzbudljivo je da Sem ima slobodu da umetnički obradi živote svakog od članova grupe, bez uslovljavanja i granica i bez pritiska stvarnih protagonista da se ispriča određena ‘autorizovana’ verzija njihovog uspona i uspeha – kazala je Harisova za “Deadline”.

Foto:KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Bitlsi su osnovani 1960. godine i promenili su tok muzičke istorije prie nego što su se raspali 1970. godine. O bendu su snimljeni različiti dokumentarci, uključujući „The Beatles Rona Howarda” (2016) i „Get Back„, hvaljeni trodelni osmosatni film Pitera Džeksona iz 2021. godine. Oko 18 biografskih filmova o bendu takođe se pojavilo na velikom i malom ekranu, od kojih su najhvaljeniji „Backbeat“ iz 1994. koji se fokusira na nekadašnjeg gitaristu Stuarta Sutcliffea i „Nowhere Boy“ iz 2009. o adolescenciji Džona Lenona.

Prošle godine objavljena je „Now and Then„, navodno poslednja pesma sa sva četiri ključna Bitlsa, koja je uključivala Makartnija, Harisona i Stara koji su pratili i adaptirali audio zapis koji je snimio Džon Lenon pre nego što je ubijen 1980. godine.

Bonus video: Džon Lenon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare