Foto: Vesna Lalić, Ivan Dinić/Nova.rs

Ja znam da sve ono što je Igor Vuk Torbica ostavio iza sebe na scenama, ali pre svega u ljudima, još dugo, dugo će govoriti za njega i umesto njega, rekla je sinoć Hana Selimović primajući Nagradu za režiju "Bojan Stupica" koja je posthumno dodeljena nedavno preminulom Igoru Vuku Torbici.

Nagrada koju bijenalno dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije uručena je sinoć nakon predstave „Tartif“ u Narodnom pozorištu u Somboru. Tročlani žiri – Ana Tomović, predsednik, Fedor Šili i Andraš Urban doneo je jednoglasnu odluku da nagradi režiju predstave „Tartif“ po Molijeru, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice, koji je realizovan u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U obrazloženju se navodi da je Igor Vuk Torbica snažan reditelj koji je obeležio prethodnu deceniju našeg pozorišta. U „Tartifu“, polazeći od Molijerovog komada, Torbica stavlja u prvi plan porodične odnose i probleme koji nastaju pri nemogućnosti ili nevoljnosti komunikacije koje nas čine sklonim manipulacijama i prevarama. Vešto i s lakoćom Torbica vodi predstavu iz komedije u tragediju dajući izvanredan primer društveno angažovanog pozorišta sa visokim umetničkim dometom. Suptilnom, jasnom i čistom režijom, stvara se izuzetna predstava, potpuno savremena, koja govori o nama, našem društvu i našim problemima, našoj stvarnosti.

Nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik Andraš Urban a primila ju je glumica Hana Selimović, dugogodišnja partnerka Igora Vuka Torbice.

Ona je naglasila da će govoriti kratko i bez formalnosti, jer Igor je bio čovek sadržaja a ne čovek forme

Sa dodele priznanja u Somboru Foto: Printscreen/Facebook/Narodno Pozorište Sombor

– Znam da bi se ljutio na bilo kakvu vrstu komemorativnog tona i pretencioznosti. Zapravo verujem da je sve ono najvažnije izrečeno u predstavi koju ste gledali. Ova nagrada ide u ruke Igorovom ocu – rekla je Selimović i dodala:

– Igor je bio čovek koji je umeo na poseban, nezaboravan i neponovljiv način da sprovede druge ljude kroz iskustvo. To je bio jedan poseban dar. Bio je kao neki čovek na misiji, i u tome je zaista bio jedinstven i izuzetan. Ja znam da sve ono što je Igor Vuk Torbica ostavio iza sebe na scenama, ali pre svega u ljudima, još dugo, dugo će govoriti za njega i umesto njega.

Ovu nagradu, istakla je, dodeljuje jedna institucija.

– Mi se takođe nalazimo u jednoj instituciji. I u svim institucijama kroz koje promičemo ili obitavamo u svojoj profesiji sede ljudi koji donose odluke. I svi oni bi morali da prepoznaju mlade i izuzetne. Jer na kraju u biografijama odgovornih u pozorištu, najvažnija stavka mogla bi biti da su prepoznali ili propustili da prepoznaju nekog zaista vrednog. Tako da čuvajte mlade dok su tu, to vam je posao – rekla je na kraju Hana Selimović.

Nagrada „Bojan Stupica“ ustanovljena je 1970. godine, kao najveće, tada jugoslovensko, priznanje za režiju, sa željom da prisustvo velikog reditelja Bojana Stupice bude trajno sačuvano, da istakne njegov udeo u razvoju pozorišne umetnosti i podstakne na nova traženja i originalna rešenja u oblasti pozorišne režije, koju je Bojan Stupica unapređivao, razvijao i dao joj posebno obeležje.

Igor Vuk Torbica je 33. dobitnik ovog staleškog priznanja.

Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova i unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar