Igor Vuk Torbica Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Predstava "Tartif" nedavno preminulog Igora Vuka Torbice laureat je nagrade za režiju "Bojan Stupica", dobitnica priznanja za najbolje glumačko ostvarenje "Miloš Žutić" je Jovana Gavrilović, a za ostvarenje u komediji "Ljubinka Bobić" pripala je Danijeli Mihailović, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Ovo udruženje danas je, kako se dodaje u saopštenju, donelo odluke o dobitnicima tri nagrade za 2019. godinu – Nagrade za režiju „Bojan Stupica“ i glumačkih nagrada „Miloš Žutić“ i „Ljubinka Bobić“.

Bijenalnom Nagradom za režiju „Bojan Stupica“ za 2019. godinu ovenčan je posthumno nedavno preminuli reditelj Igor Vuk Torbica – za predstavu „Tartif“ po Molijeru, uspešni autorski projekat koji je realizovan u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U konkurenciji su bile predstave premijerno izvedene u Srbiji u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine, a odluku o laureatu tročlani žiri u sastavu – rediteljka Ana Tomović (predsednik), dramaturg Fedor Šili i reditelj Andraš Urban doneo je jednoglasno.

Bijenalna Nagrada „Ljubinka Bobić“ u 2019. godini, koju UDUS dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, pripala je glumici Danijeli Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nela Mihailović Foto: Zoran Lončarević

U konkurenciji za nagradu učestvovali su glumci i glumice u projektima premijerno izvedenim od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2019, a u trci je bilo 17 dramskih umetnika. Odluku o dodeljivanju nagrade Mihailovićevoj većinom glasova doneo je žiri u sastavu – glumica Dragana Varagić (predsednica), glumci – Andrijana Oliverić, Miloš Đorđević, Daniel Sič i dramaturg Željko Hubač.

Godišnja Nagrada „Miloš Žutić“ za 2019. godinu za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Jovani Gavrilović za ulogu Petrije Gradske u dramatizaciji romana „Petrijin venac“ Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića i produkciji pozorišta Atelje 212.

Bilo je predloženo devet umetnika.koji su igrali u predstavama čije su premijere održane od 1. jula 2018. do 30. juna 2019, a jednoglasna je bila odluka žirija u kome su bili: rediteljka Đurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić, Ivan Mihajlović i Srđan Timarov (predsednik žirija).

UDUS je nedavno dodelilo i Nagradu za životno delo „Dobričin prsten“ u 2020. godini istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću.

Ove tri nagrade će, kako je saopštio UDUS, biti dodeljene naknadno, kada to budu dozvoljavala epidemiološka situacija sa koronavirusom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar