Foto: Promo

Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda (DOB), a u takmičarskom programu biće prikazano 77 filmova.

Umetnički direktor 69. Martovskog festivala Dejan Dabić je rekao da je ove godine prvi put uvedena kategorija međunarodni kratkometražni film u svim filmskim rodovima, kao i strukovne nagrade za scenario i animaciju.

Kako je najavljeno, žiri u kojem su reditelji Lordan Zafranović, Milan Nikodijević i Dragomir Zupanc, profesor dramaturgije kratkog filma Hajnc Hermans i producent Ðanfilipo Pedote odlučivaće o dobitniku Gran prija Martovskog festivala. Žiri će odlučivati i o nagradama za najbolje domaće filmove u kategorijama za dugometražni dokumentarni, kratkometražni dokumentarni, eksperimentalni i video art, animirani i kratki igrani film, a najavljeno je da je ove godine novina u međunarodnom takmičarskom programu zastupljenost svih rodova kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani kao do sada.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Na Martovskom festivalu biće dodeljene i strukovne nagrade za režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka. O filmovima koji su ušli u takmičarski program odlučivala je selekciona komisija u kojoj su rediteljka Dragana Latinović, snimatelj Darko Ković, montažer Igor M. Toholj i dramaturg Ivan Velisavljević.

Dabić je najavio da će na otvaranju festivala biti premijerno prikazan dokumentarni film „Dobrudžanska epopeja“ srpsko-rumunskog reditelja Siniše Dragina koji sa elementima igrane rekonstrukcije govori o učešću srpskih vojnika u Dobrudžanskoj bici u Prvom svetskom ratu. Prema njegovim rečima, tada će biti dodeljena i nagrada za životno delo čiji će dobitnik biti naknadno saopšten, a festival će prirediti i omaže preminulim filmskim stvaraocima Nikoli Stojanoviću, Borivoju Dovnikoviću i Slavuju Hadžiću.

Dabić je najavio i premijeru autorskog dokumentarnog filma novinarke Radio-televizije Srbije Sanje Dragićević Babić „Prebilovci – Tamo i kamen ima ožiljak“, koji govori o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, kao i internacionalnu premijeru „Tko se tuče taj se voli“ Danila Lole Ilića iz Hrvatske koji govori o porodičnom nasilju.

Ivan Karl Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Martovski festival će obeležiti 60 godina Zafranovićevog rada umetničkom večeri uz obraćanje reditelja i prikazivanje njegovog ostavrenja „Simfonija nebeskog rada“, dok će Pedote održati masterklas o mogućnostima produkcije dokumentarnih filmova.

Predsednik odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović je podsetio da se nakon prošlogodišnjeg dvostrukog izdanja uslovljenog okolnostima pandemije, sada ta manifestacija vraća normalnom ritmu funkcionisanja.

– Martovski festival predstavlja jedan od najdugovečnijih festivala u našoj zemlji. Ponosni smo što tu tradiciju održavamo. 69. Martovski festival je uvod u veliki jubilej. Mi ćemo sledeće godine proslaviti 70 godina festivala. Kao odbor festivala započeli smo pripreme, radimo monografiju i neke druge stvari da se obeleži veliki jubilej – istakao je Mladenović.

Andreja Mladenović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je podsetio da Martovski festival već treći put priprema ista ekipa ljudi jer je „kontinuitet jako važan“, kao i da će Dabić biti umetnički direktor i sledeće jubilarne godine.

Karl je ocenio da Martovski festival kao „stariji ali manji brat FEST-a ima sve uslove da se razvija“, ali je naglasio da mora „svake godine da se bori i dokazuje“ pored konkurencije u vidu sličnih festivala i drustsvenih mreža.

Prema njegovim rečima, i FEST i Martovski festival „moraju da pronalaze mlađu publiku i glavni zadatak je da ih podmladimo“.

V.d. direktora DOB-a Nenad Dragović istakao je da i ove godine cilj Martovskog festivala „ostaje vrhunski umetnički i produkcioni kvalitet“, a kako je najavljeno iz te ustanove studenti filmskih akademija će kao i do sada uz indeks moći besplatno da prisustvuju projekcijama.

Bonus video: Otvaranje 50. Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar