Nataša Mihailović Vacić, Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Prinudno iseljenje Muzeja automobila dolazi nakon rešenja javnog izvršitelja i nije po odluci grada Beograda, kaže za Nova.rs gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić.

Zgrada koju je dosad koristio Muzej automobila izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža u gradu, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog. Od 1994. godine proglašena je spomenikom kulture pod nazivom Moderna garaža.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Sekretarka Nataša Mihailović Vacić ističe da je prostor po odluci izvršitelja, nakon restitucije, vraćen starim vlasnicima:

– Stari vlasnici su prodali novim, a njih očito baš briga. Svesni smo vrednosti Muzeja i zbirke za ovaj grad i u ovu akciju su uključene gradske službe i Sekretarijat za vanredne situacije. To je kompleksan proces. Direktor ustanove Bogdan Petković (sin osnivača Muzeja automobila Bratislava Petkovića prim. aut.) je našao neko rešenje, pa će Grad nastaviti da traži prostor – navodi Vacićeva.

Foto: Miodrag Mićić

Na pitanje zašto dosad nije pronađen prostor za Muzej, ističe da grad kuburi sa prostorima koje može da koristi i da svi ponuđeni, prema mišljenju stručnjaka, nisu bili adekvatni za čuvanje automobila.

– To je proces koji traje od 1996. godine. Od 1994. zgrada Muzeja proglašena je spomenikom kulture. Međutim, vrlo brzo su krenuli problemi jer je Republika bila upisana kao jedini vlasnik zemljišta, ali nakon dve promene zakona o javnoj svojini doneta je odluka da može još neko da se upiše da raspolaže tom imovinom. Kada se restitucijom vrati starim vlasnicima posed – to je to. Problem je što te 1996. nije rešeno gde će se preseliti muzej, kada se znalo da će ići na restituciju – tvrdi Mihailović Vacić.

Sekretarska zaključuje da sve dok su u privremenom finansiranju ne mogu da donesu nikakvu odluku, ali da su svi “upregnuti da nađu adekvatan prostor u dogovoru sa direktorom Bogdanom Petkovićem”.

Bonus video: Prinudno iseljenje Muzeja automobila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar