Foto:M. M./ATAImages.

Aleksandar Šapić zatvara vrata gradske uprave za kolekciju starih automobila i oduzima Beogradu Muzej, saopštila je Stranka slobode i pravde Beograd povodom iseljavanja Muzeja automobila koje je započeto jutros.

Na Privremenom organu grada Beograda od preko 100 tačaka po sednici, podseća Mila Popović iz Gradskog odbora ove stranke, Šapić nije uspeo da reši pitanje lokacije beogradskog muzeja oldtajmera, te pita kako je moguće da godinama gradska uprava ne rešava prostor za Muzej automobila, dovedeći do toga da će Beograd ostati bez njega.

Foto:M. M./ATAImages.

– U kolekciji „Bratislav Petković“ se nalazi 100 automobila od kojih je nastariji iz 1897. Kao što vredne stare zgrade Šapić naziva „udžericama“, tako možemo samo da pretpostavimo da ovakve automobile naziva „starudijama“, jer za Šapić – Šešelj koaliciju ne postoji istorija niti vrednost ako u tim pričama nema njih, pa čak i kada je raniji suosnivač Muzeja njihov bivši ministar za kulturu – kaže predsednica Gradskog odbora ove stranke i dodaje:

Foto:M. M./ATAImages.

– Apsolutno sve u našem gradu što ima dušu će zatrti samo da bi ostali na vlasti i sve vreme će ulagati u zadržavanje fotelja, pa čak i glasovima ljudi koji u Beogradu ne žive. Da su to vreme uložili u rešavanje problema, možda čak i ovako nesposobni, neki bi rešili, a među njima i prostor za Muzej automobile.

Podsetimo, Muzej automobila, koji je osnovan 1994. godine, od danas se više ne nalazi na prepoznatljivoj adresi – u centru Beograda, u Majke Jevrosime.

Ovaj muzej, odnosno zgrada Moderne garaže, koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio spomenikom kulture, izgrađena je 1929. godine kao prva moderna garaža u centru grada, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

Bonus video: Iseljavanje Muzeja automobila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar