Iz filma "Moj Rembrant" Foto: Promo

Festival dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" biće održan od 21. do 24. decembra u beogradskoj Kombank dvorani, saopštili su organizatori.

„Uprkos svemu, uprkos najtežim preprekama koje su tokom godine otežavale sve svima svuda na svetu, uprkos odlaganjima koja su tri puta neminovno sledila jedna drugo, uprkos svemu što je teško, sumorno i mračno ili možda baš zato što je mračno, sumorno i teško, festival ‘Sedam veličanstvenih’ stiže do svoje željne publike. Od proleća do jeseni stalno su se javljali posvećenici dokumentarnog filma sa istim zabrinutim pitanjem. Evo, odgovor stiže tek sada, u trenutku kada festival izgleda kao nemoguća misija, verovatno da nas podseti, kao što to rade i veličanstveni dokumentarci, da je život nesagledivi niz neočekivanih i, često, nemogućih spojeva“, navode organizatori iz „Kvadart filma“.

U „Kvadart filmu“ navode da su ovog puta svoj slogan „Novi evropski bioskop“ promenili u „Bioskop nove realnosti – samo za posebno obazrive“, te da je sedam veličanstvenih modernih dokumentaraca vrhunskih majstora spremno da „posebno posvećenu i obazrivu publiku povede na zadivljujuća putovanja od široke Volge do sala za milongu Buenos Ajresa“.

Festival otvara „Gunda“, najnoviji film jednog od najznačajnih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog. Taj film je, posle premijera na festivalima u Berlinu i Njujorku prikazivan retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima.

Foto: Promo

„Gunda“ je zadivljujuće ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete, navode organizatori.

Viktor Kozakovski Foto: Jerod Harris / Getty images / Profimedia

Danski „Patrimonijum“ je „dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom za mnoge apsolutno povlašćenom društvenom sloju“. To je nimalo bajkovita priča o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara.

Film „Gorka ljubav“ reditelja Jeržija Šlatkovskog, koji je pažnju gledalaca u celoj Evropi skrenuo ostvarenjem „Don Žuan“, nastao u saradnji sa direktorom fotografije Vojćehom Staronom, gledaoce vodi na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom.

Holandsku autorku Uke Hogendejk publika je upoznala kroz njenu sagu „Novi Rejksmuzej“, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja, a sada je na programu festivala njen najnoviji film „Moj Rembrant“, još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i u nadmetanja od kojih se „gledaocima zavrti u glavi“.

Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih 10 godina „Još jedan tango“, snimljenom u Buenos Ajresu.

Posetioci festivala će moći da pogledaju i francusko-češko-argentinsko-austrijsku koprodukciju „Solo“, potresnu priču o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Iz filma „Solo“ Foto: Promo

U završnici festivala, 24. decembra, biće prikazan „Najsrećniji čovek na Zemlji“ reditelja Jonasa Berghola. U njemu proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske, otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca, pričajući virtuoznim postupkom pre svega o dubokoj žudnji za bliskošću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar