Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Festival nitratnog filma, Nitrat 22, otvoren je juče u Jugoslovenskoj kinoteci, a publika će do 23. decembra u Sali Makavejev moći da pogleda 74 ostvarenja iz 21 kinoteke u svetu.

Festival je otvoren restaurisanim dugometražnim nemim igranim filmom „Grešnica bez greha“ (1930) Кoste Novakovića, a publika će u 22. izdanju ove smotre u žanrovski raznovrsnoj selekciji , od komedija i drama do horora i dokumentaraca po izboru Aleksandra Saše Erdeljanovića, moći da vidi filmove velikih reditelja kao što su Vitorio de Sika, Zoltan Fabri, Sesil B. De Mil, Manoel de Oliveira, Abel Gans, Daisuke Ito, najavili su organizatori.

Biće prikazani „Vrata raja“ (1945), jedan od ranih filmova Vitorija de Sike, „Jovanka Orleanka“ (1916) Sesila B. de Mila, japanski „Putovanje bandita Čuija“ (1927) reditelja Daisukea Ita, američki film „Orlov“ (1927) Džejkoba i Luiz Flek u kom igra i glumac srpskog porekla Ivan Petrović, „Velika Betovenova ljubav“ (1937) Abela Gansa, biografski film o velikom kompozitoru…

Iz produkcije s naših prostora biće prikazan srednjemetražni film „Putem preporoda“, istorijski značajan propagandni film o izbornoj kampanji Milana Stojadinovića, kao i dve do sada neviđene kratke storije iz Drugog svetskog rata: „Poplave u Lonjskom polju“ i „Кrstionica Кneza Višeslava“, navode organizatori.

Projekcije se održavaju svakog dana u tri dnevna termina, kompletan program i satnica može se videti na sajtu Kinoteke, a zbog epidemioloških mera broj gledalaca je ograničen na 50 ljudi u sali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar