Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na izložbi "Moja žitna polja" koja je otvorena danas, prikazan je film Vladimira Valesinskog "Miloš Šobajić ‪2016-2021“, a posetioci su mogli da pogledaju izložene fotografije iz porodične arhive i prisete se bogatog opusa i života velikog slikara.

Dan sećanja na Miloša Šobajića obeležen je u Galeriji Kombank Dvorane u prisustvu velikog broja poštovalaca njegovog lika i dela.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovom prilikom, govorili su novinarka Vjera Vuković, psiholog Sofi Bidar, kao i prof. dr Darko Tanasković, a prisutna je bila i njegova supruga Maja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svi govornici su podsetili na svečano otvaranja ove Galerije upravo izložbom Miloša Šobajića, koji je nažalost malo posle toga preminuo.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Niko nije mogao da pretpostavi da ćemo se tada, dok smo sa Milošem razgovarali o planovima za budućnost i predstavljali njegovu knjigu „Mojih devet života“, ubrzo opraštati i danas na ovom mestu o njemu pričati u prošlosti. O njemu se ne može govoriti u prošlom vremenu. Deseti život Miloša Šobjića će biti večni život. Njegova umetnost na uznemirujući ali i istovremeno ohrabrujući način osvetljava mrak koji nas okružuje – govorio je Tanasković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sofi Bidar istakla je u svom govoru da je Šobajić bio izuzetan i dobar čovek koji je bio autentičan umetnik.

– Imalo je u njemu nečega natprirodnog, životna snaga, iako to sada zvuči paradoksalno. Posedovao je tu strast i čistotu u srcu. U tome vidim milost. Milost koju je nudio svima kroz svoju ličnost, umetnost i ljubav. Hvala ti Miloše od srca za sve što si podelio i stvorio i sve što si nam ostavio – rekla je Bidar.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vjera Vuković podsetila je na Šobajićev bogat umetnički opus koji je praćen „vulkanskom erupcijom snage“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Kao što je bio raskošan slikar, takav je bio i prijatelj, čovek i patriota. Voleo je svoju zemlju i branio je svuda gde je stigao. Bio je slikar iskonskog talenta. Sačuvao je dete u sebi. Takav je i otišao, kao večiti dečak. Ostala je emocija i njegov duh kroz ova dela koja zvone u nezaborav – zaključila je Vukovićeva.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Slavni srpski slikar Miloš Šobajić preminuo je 24. aprila od posledica virusa kovid-19 u 76. godini.

Bonus video: Izložba kostima iz TV serije “Nečista krv”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar