Foto:Jugoslovenska kinoteka/Screenshot, Zoran Loncarević

Jedan od najznačajnih srpskih reditelja Goran Paskaljević proslavio bi danas 75. rođendan, a tim povodom, književnik i njegov prijatelj Filip David za Nova.rs kaže da će "Goranovi filmovi zauvek ostati na čast srpskoj, jugoslovenskoj i evropskoj kinematografiji".

Evocirajući uspomene na davno minulo vreme, Filip David se prisetio sedamdesetih godina kada su se upoznali.

– Tek je završio studije filmske režije u Pragu i doneo je nekoliko školskih filmova u redakciju Dramskog programa Televizije Beograd gde sam radio kao urednik. Odmah sam procenio da je reč o izuzetno darovitom reditelju. Dogovorili smo se o stalnoj saradnji. Tako su nastali neki od njegovih značajnih filmova – „Legenda o lapotu“, „Zemaljski dani teku“, „Sluga“. Postali smo i lični prijatelji. Veoma sam cenio njegovu veliku privrženost filmskoj umetnosti, sjajno poznavanje filma, energiju i potupunu posvećenost svakom ostvarenju koje je režirao. Istovremeno, pokazao se i kao vrhunski producent. Kasnije smo sarađivali na skoro svakom njegovom filmu. Učestvovao sam kao scenarista, dramaturg ili jednostavno kao neka vrsta savetnika. Dovoljno je da spomenem filmove nagrađene na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu „Poseban tretman“, „Bure baruta“, „Optimisti“, „San zimske noći“, „Kad svane dan“, „Uprkos magli“… Teško me pogodio njegov iznenadni odlazak u punoj snazi i najboljim godinama. To je bila saradnja kojom se i danas ponosim – kazao je David.

Filip David Goran Paskaljevic
Filip David i Goran Paskaljević Foto:Zoran Lončarević

Goran Paskaljević je rođen je 1947. u Beogradu, studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…). Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u Londonu 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu. Na Festu 2020. godine je prikazan njegov poslednji film „Uprkos magli“.

Goran Paskaljević preminuo je 25. septembra 2020. u Parizu gde je i kremiran 5. oktobra na groblju Per Lašez. Urna sa posmrtnim ostacima izložena je 11. oktobra na Novom groblju u Beogradu kako bi rođaci, prijatelji, saradnici i poštovaoci mogli da odaju poslednju počast. Komemoracija povodom smrti velikog srpskog reditelja Gorana Paskaljevića održana je u Jugoslovenskoj kinoteci. Tada je glumica Svetlana Bojković, koja je svoju prvu ulogu na filmu imala u njegovom filmu „Pas koji je voleo vozove“, održala emotivan govor:

– Bio je čudesan autor bogatog dela. Znam da je imao još mnogo planova, kojima se posvećivao sa punom energijom i strašću. Goran je voleo život, uživao u komunikaciji sa ljudima, bio je radoznao i sve je to unosio u svoje stvaralaštvo. Zato je njegov odlazak nagao. On je proslavio našu kinematografiju i proneo našu kulturu van granica naše zemlje, doživeo je širom sveta velika priznanja i retrospektive svojih filmova. Bio je naizgled veoma racionalan, duhovit, smiren, ali je u svemu tome krio ranjivost i duboku senzibilnost, to je umeo da kroz svoje umetničko delo izrazi i upravo to ga je izdvajalo – rekla je tada Bojkovićeva.

Povodom 75. godina od rođenja jednog od najvećih reditelja izdvajamo pet filmova koji su zlatnim slovima upisani u srpsku kinematografiju:

Foto: EPA/JAVIER LIZON, Jugoslovenska kinoteka/Screenshot

Varljivo leto ’68

Jugoslovenski film iz 1984. snimljen u režiji Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića. Glavne uloge tumače Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Mija Aleksić i Ivana Mihić. Radnja je smeštena u 1968. i prati doživljaje maturanta Petra u potrazi za „ženom svog života“ što ga dovodi u niz delikatnih situacija. Njega ne interesuju naizgled prelomni istorijski događaji, zbog kojih kada konačno nađe pravu ljubav ona mora biti prekinuta. Kroz niz komičnih scena film se bavi ponašanjem malih ljudi u jednoj važnoj političkoj godini. Jugoslovenska kinoteka je film uvrstila među sto srpskih igranih filmova, koji su 28. decembra 2016. proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja.

Bure baruta 

Jugoslovenski film snimljen 1998. godine u režiji Gorana Paskaljevića. Scenario su pored samog režisera pisali i Dejan Dukovski, Filip David i Zoran Andrić. Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1998. godinu. Kroz nekoliko narativnih tokova koji se na više mesta račvaju, dodiruju i prepliću pri čemu je završetak jedne često i početak nove linije događanja, dočarana je atmosfera Beograda u noći uoči potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Niz odvojenih priča međusobno je povezan situacijama nasilja. Uloge su ostvarili Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Miki Manojlović, Mirjana Karanović…

Poseban tretman

Jugoslovenski film snimljen 1980. godine u režiji Gorana Paskaljevića. Glavne uloge tumače Ljuba Tadić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milena Dravić, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Predrag Bjelić i Pavle Vuisić. Radnja prati Dr Ilića koji radi u bolnici za prinudno lečenje alkoholičara. Sprovodeći svoj „poseban tretman“ sastavljen od fizičkih vežbi, dijete jabukama, isceliteljskog dejstva Vagnerove muzike i psihodrame, sa grupom od šest pacijenata odlazi u posetu pivari u kojoj postoji veliki problem, alkoholizam na radnom mestu. Iz događaja koji slede, otkriva se da doktor primenjuje vlastiti način lečenja pacijenata kako bi mogao da izrazi svoju, u suštini, despotsku i hipokritsku ličnost.

Pas koji je voleo vozove

Pas koji je voleo vozove je jugoslovenski film iz 1977. godine. Režirao ga je Goran Paskaljević, a scenario je napisao Gordan Mihić. Radnja prati njih troje, sasvim različitih, devojka koja beži iz zatvora, bivši filmski kaskader, koji po provinciji imitira scene vesterna i mladić koji veruje u prijateljstvo i ljubav, koji se susreću i rastaju u potrazi za nekim svojim zamišljenim svetom. Ovaj film proslavio je Svetlanu Bojković, a igrali su i Irfan Mensur, Velimir Bata Živojinović, Pavle Vuisić i drugi.

Čuvar plaže u zimskom periodu

„Čuvar plaže u zimskom periodu“ je jugoslovenski film iz 1976. godine. Režirao ga je Goran Paskaljević, a scenario je pisao Gordan Mihić. U ovom ostvarenju mladić koji je odrastao u atmosferi promašenog braka svojih roditelja želi da pođe svojim putem u život. Završio je školu ali ona mu ne pruža šansu da se zaposli, pa zato prihvata posao čuvara plaže u zimskom periodu. Oženi se devojkom koju voli, verujući da ljubav može da prebrodi sve teškoće. Ubrzo ga žena napušta, otac mu umire i opet se nalazi pred novim početkom, ali sada je opterećen gorčinom… Uloge su ostvarili: Irfan Mensur, Gordana Kosanović, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac…

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar