Borivoj Dovniković Bordo Slavko Midzor/PIXSELL

Komemoracija vizuelnom umetniku Borivoju Dovnikoviću Bordou biće održana u petak, 18. februara u Muzeju jugoslovenske kinoteke, s početkom od 17 časova, saopšteno je iz Kinoteke.

Od Bordoa, jednog od najcenjenijih animatora s ovih prostora u svetu, koji je preminuo 8. februara u Zagrebu, na komemorativnom skupu u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj oprostiće se reditelj-animator Vera Vlajić, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović, i predsednik ASIFA Srbije Boždar Zečević.

Autor animiranih filmova, karikaturista, ilustrator, grafički dizajner i strip-crtač Borivoj Dovniković Bordo umro je u zagrebačkoj bolnici Dubrava, samo dva meseca nakon što je napunio 91. godinu. Radio je čitavih osam decenija, maltene do poslednjeg trena.

– Ostao je oštar i izvanredan umetnik do kraja – ocenio je za Nova.rs na vest o smrti umetnika Igor Kordej, strip crtač.

Borivoj Dovniković Bordo je još pedesetih godina prošlog veka počeo da objavljuje svoje karikature u „Kerempuhu”. U Zagreb filmu počeo je da radi 1961. godine, i već tada postaje jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma. Jedan je od začetnika „Profesora Baltazara“, a pamte se Bordoovi filmovi „Lutkica“, „Znatiželja“, „Krek“, „Ljubitelji cvijeća“, „Putnik drugog razreda“, „Uzbudljiva ljubavna priča“, „Škola hodanja“…

Paralelno s animiranim filmom, čije su retrospektive održavane svuda po svetu, radio je na stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a karikature je objavljivao je, osim u „Kerempuhu“, i u „Ježu“, „Identitetu“, „Novostima“, „Prosvjeti“, „Hrvatskoj ljevici“…

Dovnikovićev film „Znatiželja“ je na Festivalu u Ansiju 2000. uvršćen među 84 najboljih animiranih filmova u istoriji.

Bonus video:

Ko je posvađao srpske likovne umetnike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar