Foto: Robin Marchant / Getty images / Profimedia

Holivudski scenarista i producent Volter Bernstin preminuo je juče u 102. godini. Bernstin je poznat po filmovima "Kritična tačka" i "Paravan", kao i po tome što je se u vreme Makartijeve ere u Americi našao na "crnoj listi" u Holivudu, a opstao je pišući pod pseudonimom scenarije za televiziju.

Vest o Bernstinovoj smrti objavio je njegov dugogodišnji prijatelj i bivši predsednik Udruženja scenarista Hauard Rodman.

„Tužan sam što je preminuo Volter Bernstin, legendarni scenarista i divan čovek. Imao je 101 godinu. Osećam se srećnim što su tri generacije naše porodice imale priliku da ga upoznaju“, naveo je on.

Bernstinova karijera je naglo prekinuta pedesetih godina kada je dobio zabranu rada od Komiteta za anti-američke aktivnosti.

Uspevao je da dobija angažmane za televiziju uz pomoć svojih kolega. Ovaj proces će kasnije biti predmet scenarija za film „Paravan“ (The Front, 1976), koji je režirao Martin Rit, a u kome je glumio Vudi Alen.

Skinut je sa crne liste Holivuda zahvaljujući legendarnom Sidniju Lametu koji ga je unajmio 1958. godine da napiše scenario za film „Laka žena“ (That Kind of Woman, 1954), u kojem je glumila Sofija Loren.

Nakon toga, Bernstin se istakao scenarijima za filmove „Kritična tačka“ (Fail-Safe, 1964), „Moli Megvajers“ (The Molly Maguires, 1970) i „Polujak“ (Semi-Tough, 1977) i „Jenki“ (Yanks, 1979).

Rođen je u Bruklinu, a nakon što je diplomirao služio je vojsku u Drugom svetskom ratu.

Bio je ratni reporter, a jednu od najpoznatijih priča iz tog perioda napravio je sa nekadašnjim predsenikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom, sa kojim je napravio ekskluzivni intervju duboko iza nemačkih linija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar