Kralj Milan Obrenović i Sergej Trifunović na snimanju serije "Kralj", Foto: Wikimedia/Vesna Lalić/Nova.rs

Posle uloge Stjepana Radića u seriji "Kralj" i tumačenja kneza Pavla u seriji "Vreme zla", Sergej Trifunović zaigraće i Milana Obrenovića, saznaje Nova.rs.

U seriji „Kralj“, koju trenutno snima Zdravko Šotra o životu kralja Aleksandra Karađorđevića, Sergej Trifunović tumači hrvatskog političara Stjepana Radića, žrtvu oružanog obračuna u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928 godine.

Kako nam je sam Sergej rekao, Stjepan Radić je bio političar u najgorem smislu te reči, koji je menjao ideologije kako mu je odgovaralo.

A nakon Radića Sergej igra „još dve istorijske i političke ličnosti, u sličnom vremenskom razdoblju, neverovatno ali istinito“, izjavio je za naš portal.

Prvo će, kako smo ranije već objavili, zaigrati kod Gorana Šušljika u „Vremenu zla“, ekranizaciji romanâ Dobrice Ćosića. Tamo će glumiti kneza Pavla, brata od strica Aleksandra Karađorđevića koji ga je zamenio na čelu države nakon kraljeve pogibije u Marselju 1934, kao jedan od trojice namesnika u ime maloletnog prestolonaslednika Petra II.

– Tačno je, igram kneza Pavla kod Šušljika. Imam i jednu scenu sa Žarkom Lauševićem i veoma se radujem tome. A posle ću, verovatno, igrati kralja Milana Obrenovića, u svojoj seriji, što će biti još urnebesnije – rekao nam je Sergej.

Na molbu da nam konkretnije kaže koje serije, odgovara:

– Počelo je kao neki nastavak Crnog Gruje, ali prebacili smo to u doba Obrenovića, pošto je to politički dosta zanimljiv period. On je, zapravo, roditelj ovog perioda u kome živimo – ocenio je Trifunović.

Serija „Crni Gruja“, rađena po uzoru na britansku humorističku seriju „Crna guja“ sa Rouanom Etkinsonom (Mister Binom), premijerno je prikazana 2003, kao parodija na srpsku istoriju 19. veka, iz vremena Karađorđa i Miloša Obrenovića.

Sergej je igrao gazda Gruju, preduzetnika koji se bavio preprodajom svinja. Sem njega, glumili su i Nikola Kojo, Boris Milivojević, Marinko Madžgalj, Zoran Cvijanović, Nikola Pejaković… Scenaristi su bili Aleksandar Lazić i Rade Marković a reditelj Igor Stoimenov.

Originalno je snimljeno 11 epizoda. Posle toga Crnog Gruju je tumačio Nenad Jezdić.

Otac i sin: Milan i Aleksandar Obrenović, Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Leemage / AFP / Profimedia

Milan Obrenović (1854-1901) bio je knez i potom prvi kralj Srbije posle Nemanjića, sin Miloša J. Obrenovića, sinovca svog poznatijeg imenjaka. Rođen je u Moldaviji gde je imao teško detinjstvo, rano ostavši bez oca, pa mu je staratelj postao stric, knez Mihailo, sin kneza Miloša i Ljubice Obrenović. Posle ubistva Mihaila 1868, Milan je izabran za njegovog naslednika.

Za vreme Milanove vladavine (1872-1889) vođena su dva srpsko-turska rata. Srbija je prvi izgubila, ali je drugi dobila, nakon čega je stekla nezavisnost na Berlinskom kongresu 1878.

Milan je postao kralj 1882. Međutim, nije uživao veliku podršku naroda. Preživeo je tri atentata.

Abdicirao je 1888, ostavio vlast sinu Aleksandru i napustio zemlju. Vratio se 1897. kao vrhovni komandant vojske, a zauvek je otišao iz Srbije 1900. jer nije podržavao Aleksandrov brak sa Dragom Mašin.

Preminuo je 1901. od upale pluća u Beču.

Bio je u braku sa kraljicom Natalijom od 1875. do razvoda 1888. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare