Sergej Trifunović u šminkernici na snimanju serije "Kralj" u kojoj tumači ulogu Stjepana Radića, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ja sam rođen u Ulici Stjepana Radića u Mostaru, a sada ga igram, kaže Sergej Trifunović za Nova.rs o novom junaku koga će doneti na velike i male ekrane u seriji i filmu "Kralj" Zdravka Šotre.

Stjepan Radić (1871-1928) bio je hrvatski političar i žrtva oružanog obračuna u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928, koji će kralj Aleksandar Karađorđević iskoristiti da zavede Šestojanuarsku diktaturu naredne godine.

„Ja sam, inače, rođen u Ulici Stjepana Radića u Mostaru“, kaže nam na početku razgovora vođenog u šminkernici, gde su mu nameštali bradu i brkove, pre nego što će odvesti svoj lik prvi put pred kamere. Da bi verno dočarao Radića, Sergej je dobio i stomačić.

– Stjepan je bio jedna vrlo interesantna ličnost. On je kao 16-godišnji klinac podigao pobunu protiv Hedervarija u Hrvatskom narodnom kazalištu i time je, što bi rekao Štrosmajer (hrvatski biskup i političar – prim nov), skinuo nadgrobnu ploču sa hrvatskog dostojanstva – priča nam Sergej neke detalje iz života svog junaka.

Hedervari je bio mađarski političar koji je samovoljom i nasiljem vladao Hrvatskom kao njen ban.

Sergej kao Stjepan Radić na snimanju serije i filma „Kralj“, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nekoliko puta Stjepan je boravio u zatvoru zbog javnog iskazivanja netrpeljivosti protiv ovog stranog vladara i isticanja hrvatskog nacionalnog ponosa. I počeci njegove političke delatnosti povezani su za borbu protiv mađarizacije.

– U suštini, dosta je lutao, od Hrvatske seljačke stranke i cele te ideje o nezavisnoj i samostalnoj Hrvatskoj, do potpune saradnje sa kraljem Aleksandrom. Njegovi politički stavovi su se menjali kao Čedini, Čankovi ili Rasimovi danas. On je, zapravo, služio kao toalet-papir. To bi otprilike bila njegova uloga – slikovito opisuje Sergej mesto koje, po njegovom mišljenju, Stjepan Radić zauzima u istoriji.

N. Haritonov, Stjepan Radić, 1926, Hrvatski povijesni muzj Zahgreb, Foto: Wikipedia/N. Haritonov

Kako se, onda, pomirio sa Stjepanom u sebi i prihvatio da igra jednog takvog lika, pitamo ga.

– Svaki lik koji igrate, bio to Albanac plaćeni ubica ili major Ozne koji je pobio hiljade ljudi ili čovek koji snima snaf filmove gde se seksualno napastvuju deca, jeste lik koji morate da branite. Kada igram Arkana u „Turneji“, ja ne mogu da mrzim Arkana, moram da uđem da shvatim suštinu tog lika i zašto nešto radi ili, što bi se glumačkim rečnikom reklo, da ga odbranim. Tako da to važi za svaki pa i za ovaj lik – objašnjava Trifunović.

Snimanje „Kralja“: Stjepan Radić na audijenciji kod kralja Aleksandra, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

A u svakom liku, dodaje, postoji poneka ljudska crta, i kao primer navodi dobro poznati nemački film Olivera Hiršbigela.

– Imate divan film „Der Untergang“ o poslednjim danima Adolfa Hitlera, rađen po kazivanju njegove sekretarice Traudl Junge koja je bila sa njim u bunkeru. Kada vidite Hitlera koji se igra sa svojom pudlicom, shvatite da je i on, ipak, neki čovek – ističe Sergej i napominje uz to da je, „naravno, bilo jasno“ da taj Hitler koga je „fantastično odbranio Bruno Ganc“ neće dobiti Oskara „pred Američkom fimskom akademijom koju čini šest miliona Jevreja“.

Za Stjepana Radića, pak, tvrdi da nije bio ni negativac ni pozitivac već „jednostavno, političar i to u najgorem smislu te reči“.

Sergej Trifunović kao Stjepan Radić, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Radić je, kao pripadnik Hrvatske seljačke stranke (HSS) u početku bio protivnik ujedinjenja Hrvata i Srba, za koje se Aleksandar Karađorđević svim silama zalagao. A kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca ipak zaživela krajem 1918, Radić je bivao hapšen i zatvaran, zastrašivan i ucenjivan da bi, marta 1925. poručio iz zatvora da njegova stranka prihvata Ustav i dinastiju Karađorđević i time se odriče republikanstva u svom programu. Tako je potpuno skrenuo svoj sedmogodišnji politički kurs iz republikanizma i separatizma u monarhizam i unitarizam. Čak je jedno vreme bio i ministar prosvete u Aleksandrovoj vladi.

Međutim, kada je opet prešao u opoziciju, tenzije između njegove HSS i Pašićevih radikala došle su do tačke ključanja na sednici Narodne skupštine Kraljevine SHS 20. juna 1928. Nakon razmene verbalnih uvreda, radikal Puniša Račić je izvadio pištolj i ubio Pavla Radića (Stjepanovog nećaka) i Đuru Busaričeka a ranio trojicu, među njima i Stjepana koji je podlegao ranama 8. avgusta.

Dogovor sa Šotrom na setu: Sergej Trifunović, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ne mogu da kažem da je Stjepan Radić loš, on ništa loše nije uradio, i kad je poginuo u skupštini, nikakve štete nije naneo. Samo je menjao barjake. On je jedan od onih neškodljivih političara koji su služili kako kome. Bude najveći Hrvat pa onda uđe u koaliciju sa Pribićevićem (politički vođa hrvatskih Srba, prim.nov). To je, jednostavno, ono što se zove politika a to je i jedan od glavnih razloga zašto sam ja ušao u politiku: licemerje i menjanje ideologije svakih 15 minuta. Mislim da će nam to poprilično doći glave, to jest već nam je došlo glave – poručio je Sergej političar koji je počeo da se promalja iza Sergeja glumca.

Serija „Kralj“, koju Zdravko Šotra režira prema svom scenariju, zasnovanom na romanu „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića, snima se u produkciji „Junajted medije“ i biće emitovana na kanalu Nova S.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare