Marijana Kolarić Foto: Printscreen/YouTube/SEEcult

Istoričarka umetnosti Marijana Kolarić nova je direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, pošto je Vlada Srbije danas prihvatila predlog Upravnog odbora ove ustanove i Ministarstva kulture i imenovala je na tu funkciju, saznaje portal Nova.rs

– Vlada Srbije odlučivala je danas na sednici o našem mišljenju, ono je uzeto u obzir i veoma smo zadovoljni zbog toga. Svi u Upravnom odboru smo bili jednoglasni oko Marijane Kolarić. Sledeći korak je primopredaja dužnosti, a ona bi trebalo da bude organizovana sledeće nedelje, ali to nije na nama, nego na Ministarstvu kulture – potvrdio nam je Vladislav Šćepanović, predsednik UO Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Istoričarka umetnosti Marijana Kolarić izabrana je na konkursu za direktora Muzeja savremene umetnosti raspisanom početkom januara ove godine. Na konkurs se prijavilo pet kandidata, ali su u obzir uzete četiri prijave: Marijane Kolarić, istoričarke umetnosti i doskorašnje direktorke Narodnog muzeja u Šapcu Nele Tonković, nekadašnjeg v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodana Nakarade i komunikologa iz Novog Sada Branka Popovića.

Upravni odbor poslao je 8. februara svoj predlog za direktora MSU Ministarstvu kulture na dalje odlučivanje, a ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da će ga podržati. Odlukom  Vlade da podrži jednoglasni predlog UO i Ministarstva kulture konačno bi, posle gotovo osam godina, trebalo da bude prekinut niz od osam godina da MSU vodi direktor u statusu vršioca dužnosti. Dosadašnjeg v.d. direktora MSU Viktora Kiša je Vlada Srbije imenovala na tu funkciju u januaru 2020. godine, nepunu godinu nakon što je raspisan konkurs na kom je najviše glasova UO dobio Vladislav Šćepanović. Kišovo imenovanje izazvalo je tada i buru u delu javnosti.

Svo četvoro kandidata na januarskom konkursu 2021. predstavilo je svoje planove za rad MSU u naredne četiri godine i ocenjeni su pozitivno, ali je najbolje prošao predlog Marijane Kolarić.

Marijana Kolarić, direktorka i kustoskinja galerije „Novembar“, koju je osnovala sa Srđanom Šaperom, svoj program predstavila je kao strateški dokument u šest tačaka (obrada i unapređenje kolekcije, unapređenje programskih sadržaja, rada zaposlenih, saradnje, publike i ostvarivanje sopstvenih sredstava), precizno navodeći i ciljeve i indikatore njihovog ostvarenja.Iz Muzeja savremene umetnosti Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nova direktorka MSU diplomirala je na katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu,2010. godine. Od 2011. do 2015. radila je kao stručna saradnica za kulturu u gradskoj upravi u Pančevu, a od 2010. do 2017. je kao nezavisna kustoskinja organizovala više izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Članica je odbora 58. Oktobarskog salona od januara 2019. godine, a bila je i selektorka i kustoskinja 17. bijenala umetnosti „SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji“ (2016), kao i kustoskinja izložbe „Voyage: Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost“ u Muzeju kineske umetnosti u Šangaju od novembra 2017. do aprila 2018. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar