Prednja fasada Ateljea 212, Foto: Google maps

Igranje predstava u zatvorenim prostorima je i dalje veoma daleko, bez obzira na najavljeno ukidanje vanrednog stanja i popuštanja mera zaštite, pa beogradski teatri razmatraju održavanje letnje sezone na otvorenom, saznaje Nova.rs. Na repertoaru bi bile manje kamerne predstave, poštovala bi se distanca između gledalaca, ali je, kako ističu u pozorištima, potrebno da se sve kuće slože i dogovore.

To će biti jedna od tema razgovora direktora svih beogradskih pozorišta, koji je, prema našim saznanjima, zakazan za petak, 8. maj, u Ateljeu 212.

Na tom sastanku, koji je inicirao Sekretarijat za kulturu grada Beograda, razmatraće se planovi rada pozorišta u narednom periodu.

Direktori pozorišta za sada razmišljaju o različitim varijantama, jer je još nepoznato kako će se dalje razvijati situacija sa epidemijom koronavirusa, šta će biti nakon ukidanja vanrednog stanja, da li će i kada pozorišta moći da prime publiku i koje će mere i u tom slučaju biti neophodno primeniti.

– U ponedeljak se vraćamo u pozorište, planiramo da nastavimo probe od 15. maja i čekamo ukidanje vanrednog stanja da vidimo kada će moći da dođu stranci (koji režiraju neke od komada, prim.aut) – rekao je za portal Nova.rs direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević.

O eventulanom igranju predstava tokom leta na otvorenom, kaže:

– Svi smo željni da pozorište ponovo zaživi, ali opet sve mora da se organizuje i da se vodi računa o potrebnim merama.

Jug Radivojević/Foto: E-Stock_konstantin_bacetic

Radivojević je otkrio i da su pre vanrednog stanja planirali da sa partnerima iz „Topčiderca“ u Košutnjaku naprave scenu BDP-a na otvorenom.

– Videćemo koliko je realno da to bude ovog leta. To je izvanredan ambijent i biće pravi letnji pozorišni kutak – naglasio je on.

Beogradsko dramsko pozorište je imalo u planu i koprodukcione projekte sa teatrima  i festivalima u Budvi, Brionima i Ljubljani. Brioni su odloženi za sledeću godinu, dok je Budva, prema rečima Radivojevića, izvesna, ali čekaju odluku nadležnih.

– Svi smo na nekom stend baju, dok ne dobijemo sve informacije pa ćemo onda iz toga izvući maksimalno što možemo – rekao je Radivojević.

U Ateljeu 212 sledeće nedelje će raditi dezinfekciju pozorišta, a direktor Novica Antić kaže da razmatraju više varijanti kako ne bi ni glumci, ni publika bili i dalje bez pozorišta.

– Videćemo da li ćemo od septembra moći da uđemo u sale i nastavimo sa velikim premijerama po planu. Mada, to je malo izvesno. Vidimo i po Evropi da to niko ne pominje osim Portugala, gde je manje korone. U Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj niko ne govori o otvaranju pozorišta u septembru. To je poslednja mera zabrane koja će biti ukinuta tako da nisam siguran da ćemo na početku sezone ući u sale – kazao je Antić za Nova.rs.

Uveren da neki kontinuitet mora da se održi, u bilo kojoj varijanti, uz maksimalnu brigu o zdravlju, Antić misli da krenu sa probama kamernijih predstava za malu scenu i ako situacija dozvoli da te predstave igraju, sa manje glumaca i manje gledalaca.

– Eventualno krajem jula, tokom avgusta i septembra, ako se i druga pozorišta slože i bude mogućnosti, možda na letnjoj sceni igramo neke male predstave i da pri tome bude bezbedno za sve u pozorištu i za publiku – rekao je Antić, podsetivši da Atelje 212 ima letnju scenu koja zbog stanara nikada nije korišćena u tu svrhu.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić je ranije u intervjuu za Nova.rs takođe potvrdila spremnost nacionalnog teatra da igraju predstave na otvorenom tokom leta.

– To bi bio dogovor između svih pozorišta, jer uvek je bolje kada zajedno nastupamo. Nameravamo da izvodimo predstave na otvorenom u Beogradu, a nadamo se da ćemo realizovati i planirana gostovanja krajem avgusta u Crnoj Gori. Imamo dogovoreno i gostovanje na “Mitelfestu” u Italiji – rekla je Vujić.

Bitef teatar, prema rečima direktora Miloša Latinovića, nastavlja igranje i rad na predstavama u septembru.

– Verujem da ćemo igrati neke predstave tokom leta, ali to je još neizvesno – dodao je Latinović, a i direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević kaže da će više informacija o planovima i radu pozorišta imati naredne sedmice.

Koliki su gubici beogradskih pozorišta?

Dodatnu brigu direktora beogradskih pozorišta predstavljaju finansije. Koliki su gubici zbog prekida sezone znaće se tek kada se svedu računi, najverovatnije tokom naredne sedmice kada se zaposleni vrate u pozorišta.

Da li će gubici biti nadoknađeni kada počne nova sezona ukoliko pozorišta budu morala da prepolove kapacitet sala radi održavanja distance?

– Moraćemo da uvedemo neke mere stabilizacije, jer ako se nastavi sa ovim merama da svako drugo sedište bude popunjeno, to će prepoloviti salu i to će podrazumevati novi finansijski plan. Mi smo rebalans već uradili, a ja očekujem da će neki rebalans biti i od jeseni zbog specifične situacije – kaže Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta i dodaje:

– Oslonili smo se na sopstvene prihode i biće nam teško da se povratimo bez igranja i punog kapaciteta. Videćemo i kakve će cene karata biti. To je sve sada nepoznanica. Možda budemo pametniji kada pogledamo sve brojeve.

Atelje 212 je, prema rečima direktora Novice Antića, potrošilo i poslednji dinar iz sopstvenih prihoda.

– Veliki je gubitak, ali preživećemo. Dobili smo dotaciju od grada da platimo samostalne umetnike koji igraju kod nas, kao i ljude koji su honorarno angažovani – majstore za svetlo, ton majstore, šminkere, razvodnice. I oni će biti obezbeđeni. Ako krenemo da radimo tokom leta možda ostvarimo neki prihod makar da pokrijemo troškove tih naših honorarnih saradika, ali o velikom prihodu nema govora. Izgubili smo gostovanja na kojima se pristojno zaradi, pa da bar imamo da pokrijemo nužne troškove – rekao je Antić.

Pozorišta u Srbiji prestala su sa igranjem predstava, zbog opasnosti širenja epidemije koronavirusa, u drugoj nedelji marta, da bi ubrzo zatim, uvođenjem vanrednog stanja, bile obustavljene sve aktivnosti u teatrima. Kao što smo ranije pisali prve probe bi trebalo da počnu iduće nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare