kinoteka

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i upravnica Galerije Matice srpske (GMS) Tijana Palkovljević Bugarski potpisali su u Beogradu Protokol o saradnji, koji podrazumeva zajedničku organizaciju i realizaciju projekata i programa iz oblasti kulture. Prvi među njima biće izložba u GMS na temu migracija već početkom naredne godine, kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture, saopštili su iz Jugoslovenske kinoteke.

„Za nas iz Kinoteke posebno je važna kreativnost načina na koji Galerija Matice srpske dolazi do svojih novih poštovalaca, privlačeći različite slojeve publike. Kinoteka kao srpski filmski arhiv upravo je institucija koja može mnogo da sarađuje sa GMS na afirmaciji realizacije ideja koje su inspirisale stvaraoce – bilo da se bave kamerom, kistom ili nekim drugim načinom umetničkog izražavanja“, rekao je Jugoslav Pantelić istakavši da GMS čuva jednu od najvažnijih zbirki likovne umetnost ovih prostora i našeg naroda od 16. veka do današnjih dana.

Foto:Promo

On je napomenuo da je film sublimacija svih umetnosti i ocenio da sve ono što čuva bogata zbirka GMS može da bude inspiracija za neke nove cikluse, retrospektive i druge filmske programe u Kinoteci, za otkrivanje načina izražavanja umetnika o određenoj temi.

Tijana Palkovljević Bugarski je istakla da je GMS ustanova koja se bavi istorijskim slikarstvom i čuva nacionalnu likovnu umetnost novijeg doba, ali se isto tako bavi promocijom nacionalne kulture i trudi se da bude institucija koja i čuva i stvara nacionalni identitet kroz umetnost.

„Čini nam se, kao i vama u Kinoteci, da su film i likovna umetnost vrlo povezani, toliko bliski i prepleteni, pogotovo u savremenom trenutku i mislimo da naši programi mogu da budu upotpunjeni i obogaćeni kroz saradnju s Jugoslovenskom kinotekom“, izjavila je Bugarski i dodala da je projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture pravi momenat da tu saradnju započnu.

Kako je najavila, predstojeća izložba „Migracije u umetnosti, umetnost migracija“ bavi se aktuelnim fenomenom kretanja, seoba i uopšte protoka stanovništva u čitavom svetu.

Foto:Promo

„To je tema koja može da nas spoji. Izložba koju ćemo mi pripremiti imaće i dela starijih, istorijskih slika i dela evropskih i savremenih slikara, a istovremeno je idealan okvir za saradnju, da izložbu upotpunimo filmskim programom i pokažemo kako likovni umetnici reaguju na temu migracija i seoba, a kako to može da se vidi u filmu“, rekla je Tijana Palkovljević Bugarski.

Prema tekstu Protokola o saradnji, to su izložbe, seminari, zaštita, konzervacija i restauracija građe, digitalizacija i drugo. Cilj je stvaranje uslova za što bolju i potpuniju prezentaciju samostalnih i zajedničkih radova iz oblasti umetnosti i kulture uopšte, kao i afirmacija umetnosti i kulture udruživanjem kreativnih potencijala, materijalnih, prostornih, organizacionih i tehničkih kapaciteta.

Bonus video: Glas, dirka, bas: How Deep Is Your Love

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar