Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, Foto: Ivica Vojnić

Filmski centar Srbije (FCS) i Srpska pravoslavna crkva (SPC) potpisali su protokol o saradnji, saopštio je danas FCS.

Kako je saopšteno, cilj protokola je „zajednička podrška i promocija kulturnih vrednosti, duhovnosti i tradicije sadržanih u kinematografskim delima, očuvanja kulturnog nasleđa, savremenog kulturnog stvaralaštva i očuvanja pravoslavne duhovne baštine.“

– Filmski centar Srbije prepoznaje potrebe domaće kinematografije, a i želju Srpske pravoslavne crkve da na najbolji način pomogne u stvaranju filmova koji ostaju kao trajna kulturna i umetnička dobra narednim generacijama. Ovaj sporazum, kao i pozitivan stav Srpske pravoslavne crkve prema domaćim ostvarenjima, smatramo jako bitnim – rekao je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Matić je istakao da se ovakav protokol prvi put realizuje u našoj kinematografiji.

– Verujemo da će on značiti domaćoj filmskog sceni, da lakše pristupi realizaciji filmova koji imaju ovakve potrebe. To je još jedna u nizu aktivnosti kojom Filmski centar olakšava put u stvaranju dobrih filmova – zaključio je čelni čovek FCS.

Kako je precizirano, ovim protokolom se projektima koje je podržao FCS olakšava pristup i korišćenje materijalnih, kulturnih i duhovnih dobara kojima raspolaže SPC, a koji su neophodni za njihovu realizaciju. Filmski centar Srbije će razmatrati zahteve za korišćenje dobara SPC i potom ih prosleđivati Patrijaršijskoj upravnoj kancelariji SPC.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar