Gordan Matić/Foto Bojan Petrović/Kombank Dvorana

Filmski centar Srbije (FCS) uputio je apel Vladi Srbije da pomogne filmski sektor posebno samostalne umetnike i predložio formiranje Fonda solidarnosti za pomoć svim umetnicima.

U saopštenju FCS-a se ističe da se zbog epidemije mnogi slobodni umetnici, „koji su veoma doprineli naglom razvoju audiovizuelnog sektora prethodnih godina“, sada nalaze u teškoj situaciji, bez ikakvih sigurnih sredstava za osnovne potrebe, za životne namirnice i lekove.

Filmski centar Srbije zatražio je od Vlade Srbije pomoć za one koji su prvi pogođeni uvedenim merama radi suzbijanja epidemije – distributerima i prikazivačima kinematografskih dela i predložio mere poput odlaganja plaćanja doprinosa za zaposlene, taksi, oslobađanje od PDV-a.

Upućena je molba da se  razmatri pružanje pomoći veoma ugroženim sektorima audiovizuelne industrije, koji su značajno doprineli učešću kreativne industrije u BDP-u zemlje, a to su rental kompanije, producentske kuće, kao i srodne delatnosti poput filmskih i TV studija, scenografskih i kostimografskih radionica, postprodukcionog sektora i drugih, koji imaju oko 5.000 zaposlenih radnika.

Molba FCS upućena na adresu Vlade tiče se i zaštite pojedinaca, fizičkih lica koji žive od audiovizuelne industrije, kako bi se zaštitila audiovizuelna infrastruktura, ne samo kroz predloge pomoći pravnim, već i fizičkim licima koja rade u tom sektoru.

Zbog epidemije otkazana su sva snimanja filmova, serija, reklama, statiranja, pozorišne predstave, a mnogobrojnim stvaraocima i izvođačima to su jedini izvori prihoda.

“Vlada Republike Srbije treba da posmatra slobodne umetnike ne samo kao ravnopravne privatne privredne subjekte, koji trpe posledice nastale situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, i na koje će se odnositi sve najavljene subvencije, povlastice i druga davanja, već da ima i vidu je ovo sektor posebno pogođen pandemijom te da će i nakon ukidanja vanrednog stanja ovom sektoru biti potrebno i najviše vremena da počne da ostvaruje prihod”, navedeno je u saopštenju FCS.

 

Anketa, koju je sprovela Srpska filmska asocijacija (SFA), obuhvativši 40 firmi iz produkcije, 12 distributera i osam prikazivača, pokazala je da procenjeni gubitak anketiranih firmi zbog obustave rada tokom samo tri nedelje u martu iznosi 9,6 miliona evra.

Milionski gubici će se nastaviti, jer 60 odsto firmi, sudeći prema rezultatima ankete, očekuje da će u periodu april-jun biti bez ikakvih prihoda, dok još 27 odsto njih očekuje da će im pad prihoda biti veći od 50 odsto.

Inače, već danima se predstavnici Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i još neki javni funkcioneri poput Gorana Vesića, dopisuju, prozivaju i upućuju jedni na druge u vezi sa rešavanjem, sada već kritičnog, položaja umetnika koji su ostali bez izvora prihoda usled vanrednog stanja, ali nikakve zvanične odluke još nema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram