Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na konferenciji u Svečanoj sali Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu danas su predstavljene dve važne nagrade - "Ivan Tabaković" i "Medalja SANU", koja će u 2022. godini biti dodeljena za dostignuća iz oblasti umetnosti.

Program o nagradama i drugih temama kao što su aktivnosti SANU u narednom periodu, vodio je potpredsednik SANU – Ljubomir Maksimović (84), srpski istoričar vizantolog, učesnik u stvaranju serije knjiga Istorija srpskog naroda od doseljavanja na Balkan do 1918.“ u 10 tomova.

„Pravi naziv nagrade je glasio ‘Zlatna medalja SANU’, a vodi se pod imenom ‘Medalja SANU’. Priča o toj nagradi je pokrenuta još pre 10 godina, kada je odlučeno da se ustanovi takvo priznanje po uzoru na Nacionalne akademije Francuske i Grčke”, objasnio je Maksimović.

Ljubomir Maksimović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nagrada je pokrenuta za sve akademike i druge stvaraoce koji se bave naukom i umetnošću na takav poseban i kvalitetan način, da zaslužuju nagradu „Medalja SANU“, kao jedino i najviše moguće odlikovanje u akademskom svetu, prema rečima Maksimovića.

Koncept je da se jedne godine dodeljuju dve nagrade – za oblast nauke, a druge godine – za umetnost.

Tako su prošle godine nagradu – medalju za nauku primili poznati hemičar i matematičar Ivan Gutman (74) za oblast egzaktnih nauka i istoričar Vasilije Krestić (89) za istorijske nauke.

Ove godine se dodeljuje za umetnost, i u toku je duži proces odlučivanja za „Medalju SANU“ koji će potrajati, a dodela je planirana 19. novembra na Dan SANU.

„Nagrada se može dodeliti za – posebno dostignuće, životno delo, istaknutom naučniku ili umetniku akademiku u SANU, ili van SANU. Sada će prvi put biti dodeljena nagrada iz oblasi umetnosti, i to jedna, za razliku od nauke, gde se daju dve nagrade „Medalja SANU“, podsetio je Maksimović.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Što se tiče nagrade „Ivan Tabaković“, potpredsednik SANU je naglasio da je ona ponovo pokrenuta pre dva meseca, u martu ove godine, a bila je ugašena iz nedovoljno poznatih razloga.

Nagradu „Ivan Tabaković“ dodeljuje SANU na inicijativu porodice velikog slikara i člana akademije nauka, i već godinama se sastojala samo od plakete, a o laureatu odlučuje posebna komisija SANU.

Nagrada je za stvaralaštvo u vizuelnoj umetnosti, dodeljivala se bijenalno, svake druge godine, što će i sada biti slučaj, kako je otkrio Maksimović i naglasio da je „bila jedna od najznačajnihih srpskih nagrada“, ustanovljena 1982. godine.

„Članovi SANU su se složili da je nedopustivo da ta nagrada ne postoji, i zato je ponovo pokrenuta. Biće dodeljivana za likovnu umetnost, prema našem velikom slikaru Ivanu Tabakoviću. Postojala je posebna fondacija u okviru SANU koja je davala tu nagradu, ali se sada to izmenilo: SANU će se direktno brinuti o tom prestižnom priznanju. Na neki način, ona je pandan nagradi “Medalja SANU”, objasnio je Maksimović, povodom novog pokretanja nagrade “Ivan Tabaković”, na jubilej – 40 godina od njenog osnivanja.

Kako je naveo, pravo predlaganja za likovnu nagradu imaju mnogo širi umetnički krugovi, mnoge institucije kulture, dok za „Medalju SANU“ učestvuju i grupe pojedinaca koji se bave naukom i umetnošću na veoma dostojanstven način.

„Baza za predloge ovih nagrada je daleko šira kao svuda u svetu. Odluku o nagradama donosi ona institucija uvek tajnim glasanjem, koja pokriva te nagrade i prijem u članstvo“, rekao je Maksimović.

Srpski slikar Ivan Tabaković (1898-1977) je bio profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu i član SANU. Rođen je u Aradu, Ugarska /Austrougarska, i počeo je da crta veoma rano.

Na studije slikarstva je krenuo 1917. godine u Budimpešti, a nastavio ga dve godine kasnije na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, da bi 1922. otišao u Minhen, u isto vreme na Akademiju i privatnu školu nemačkog umetnika Hansa Hofmana..

Vratio se u Zagreb, gde 1924. godine završava Akademiju, da bi 1925. otišao u Pariz.

Tabaković je oktobra 1927. godine kao akademski slikar postavljen ukazom za pripravnika crtača na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Izlagao je svoje radove 1934. u Umetničkom paviljonu u Beogradu, postavljen je decembra 1939. godine za vođu odseka dekorativno slikarstvo na Višoj školi za primenjenu umetnost u Beogradu.

Njegovi studenti sa Akademije likovnih umetnosti u Beogradu su pokretači i članovi čuvene “Zadarske grupe”, od kojih su mnogi nastavili svoj rad u Parizu.

Tabaković je dobio „Gran pri“ za slikarstvo na međunarodnoj izložbi u Parizu 1937., i zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi keramike u Pragu 1962. godine.

Bonus video: Žene (ne) mogu u SANU?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar