Salman Ruždi Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

"Nikada nisam rekao ništa slično", poručio je čuveni pisac Salman Ruždi, tražeći od Tvitera da sa te mreže uklone islamofobični komentar lažno pripisan njemu.

Slavni britansko-indijski pisac podelio je juče post koji se proširio na Tviteru sa njegovom fotografijom i islamofobičnim citatom koji mu je pripisan. U toj „izjavi“ potpisanoj njegovim imenom navodi se da je „muslimanima, bez obzira na to gde žive, u Pakistanu ili Indiji, Nigeriji ili Siriji, bilo da su siromašni ili bogati, nepismeni ili obrazovani, jedini cilj da unište cele nacije kroz terororizam, podmetanja bombi, prenaseljavanje, pobune i džihad“, na šta je čuveni pisac ističe da je u pitanju „tvit koji sadrži laž, a kruži mrežama“. „Nikada nisam rekao ništa slično“, naveo je pisac uz molbu Tviteru da taj post uklone.

Prema pravilima Tvitera, zabranjen je sadržaj za koji se pokaže da je lažno pripisan nekom pojedincu ili se potvrdi da su u pitanju lažne vesti postovane sa ciljem da „dovede u zabludu, zbune ili nekome nanesu štetu“.

Slavnom piscu (73), koji je proveo 13 godina živeći skriveno, pod stalnom policijskom zaštitom, nakon što je iranski verski vođa na njega bacio fatvu zbog romana „Satanski stihovi“, ovakva podmetanja, na stranu što je u pitanju laž, svakako nisu potrebna i mogu samo da mu otežaju situaciju u kojoj je, pa i da budu potencijalno opasna po njega.

Ruždi je i ranije više puta javno istupao protiv širenja lažnih vesti, optužujući i američku administraciju da koristi digitalne tehnologije za širenje poluistina kao oruđe, a u „Deci ponoći“ napisao je da je Bela kuća „mesto sa kog sva neistina teče“.

Komentari

Svi komentari (0)