Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Novi Frenzen, eseji Čarlsa Simića, poslednja knjiga Roberta Bolanja, popularni Bakman, aktuelni Jun Fose, knjiga o Lars fon Triru… I još svašta nešto od novih naslova nećemo videti na Sajmu knjiga koji je otkazan, ali zato hoćemo u knjižarama, ali i kod nas na portalu. Danas predstavljamo izdanja kuće Geopoetika.

Domaće izdavačke kuće su za Nova.rs poslale po tri naslova knjiga koje su im bili favoriti za Sajam knjiga kojeg ipak neće biti. Mi ćemo ih svakodnevno objavljivati na portalu da bi našim čitaocima pomogli u izboru prave literature za ovu jesen. Danas predstavljamo izdavačku kuću Geopoetika i njihova tri predloga.

„Roman kratkovidog adolescenta“ – Mirča Elijade

Foto: Geopoetika

Geopoetika nastavlja s objavljivanjem romana iz ranog perioda stvaralaštva poznatog mislioca Mirče Elijadea. Posle Maitreji i Mladost bez mladosti, ovog oktobra će pred čitaocima biti Roman kratkovidog adolescenta, a u pripremi je i Gaudeamus.

U formi dnevnika jednog gimnazijalca – u kojem čitamo o svakodnevnom životu u Bukureštu početkom XX veka, o njegovim profesorima, drugovima iz odeljenja, školskim i ljubavnim rivalstvima, njegovim prvim seksualnim iskustvima – predstavljaju nam se teme religije, samospoznaje, seksualnosti, umetničkog stvaralaštva, sve one teme koje su okupirale Mirču Elijadea, jednog od najpoznatijih ne samo rumunskih, već i svetskih intelektualaca, sve do kraja njegovog života. Roman kratkovidog adolescenta napisan je u vreme kada je Elijade bio u gimnazijalac, ali je pronađen znatno kasnije i objavljen posle piščeve smrti 1986. godine. Kao takav pruža jedinstveni uvid u rani period stvaralaštva velikog romanopisca i filozofa religije.

„Hinduizam: Mnogo buke oko Tog Jednog“ – Milica Bakić Hayden

Foto: Geopoetika

Izvrstan, problemski, ali i istorijski uvod u hinduizam, u kojem se na obuhvatan i koherentan način razmatraju svi bitni konstitutivni elementi ove velike svetske religije.

Takav pristup je doista retkost u indologiji, a u nas ga (sa izuzetkom, možda, Čedomila Veljačića) još nije primenio nijedan autor, uključujući ne samo Srbiju nego i bivšu Jugoslaviju.

Milica Bakić Hayden je naša autorka koji je ceo radni vek provela izučavajući ovu oblast kao profesor u Americi. Ovoj knjizi će se čitalac vraćati kao nekoj maloj, ali pouzdanoj, enciklopediji svaki put kad treba da razjasni neki od pojmova vezanih za hinduizam.

„Bajni svete, gde si ti“ – Sali Runi

Bajni svete gde si ti knjiga Sali Runi Foto:Promo

Najnoviji roman Sali Runi nije samo najtraženija knjiga Geopoetike u okotobru, već sigurno jedna od najtraženijih uopšte. U ovom svom trećem romanu, svakodnevne probleme mladih u njihovim složenim međusobnim odnosima, podilga je na nivo univerzalne angažovanosti fokusirajući se na probleme ekologije, lepote, umetnosti, estetskog doživljaja.

Bonus video: Kljun najuspešnija regionalna serija fascinantna mešavina žanrova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar