Kazuo Išiguro Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Novi Frenzen, eseji Čarlsa Simića, poslednja knjiga Roberta Bolanja, popularni Bakman, aktuelni Jun Fose, knjiga o Lars fon Triru… I još svašta nešto od novih naslova nećemo videti na Sajmu knjiga koji je otkazan, ali zato hoćemo u knjižarama, ali i kod nas na portalu. Počinjemo od izdavačke kuće Dereta i njihova tri predloga.

Domaće izdavačke kuće su za Nova.rs  poslale po tri naslova knjiga koje su im bili favoriti za Sajam knjiga kojeg ipak neće biti.

Mi ćemo ih svakodnevno objavljivati na portalu da bi našim čitaocima pomogli u izboru prave literature za ovu jesen. Počinjemo od izdavačke kuće Dereta i njihova tri predloga.

„Raskršća“ – Džonatan Frenzen

Foto:promo

Frenzenov dar da prikaže dubinu i slikovitost karaktera u kontekstu društvene kritike, nikad nije bio očigledniji nego u Raskršćima. Prepoznat kao jedan od vodećih pisaca svoje generacije, Frenzen je često predstavljen kao pripovedač porodičnih priča. U Raskršćima, porodica u svojoj komplikovanosti, zaista jeste u fokusu. Komičan i mučan, utkajući različite perspektive i neprekidni saspens, Raskršća obuhvataju tri generacije i prate unutrašnji razvoj naše kulture do današnjeg dana. Zaokružena, smeštena u istorijski kontekst moralne krize i sežući do početka XX veka, Raskršća služe kao temelj za istraživanje ljudskih mitologija, kroz porodicu Hildebrandt koja se nosi sa političkim, intelektualnim i društvenim strujama proteklih pedeset godina. Da nije otkazan Sajam, bilo bi i „Raskršća“ na  njemu. Ovako, izaći će iz štampe malo kasnije, u novembru.

“Mengeleov zoo-vrt” – Gert Nigorshaug

Foto:promo

„Mengeleov zoo-vrt“ skreće pažnju na globalni problem eksploatacije prirodnih resursa, zločine protiv prirode, i uznemirujuća je opomena vezana za opstanak planete.U snažnom eko-trileru, Gert Nigorshaug vešto kombinuje napetu i nadasve zanimljivu priču, izvrstan pripovedački stil i ekološki angažovani pristup, dočaravajući nam tako surovu realnost Latinske Amerike i teško breme kolonijalizma koje još uvek vuče za sobom. Roman prodat u više od 400.000 primeraka samo u Norveškoj. Ovo je takođe novitet i sigurno bi izazvao puno pažnje na Sajmu što se tiče izdanja Derete.

“Klara i sunce” – Kazuo Išiguro

Foto:promo

Prvi Išigurov roman koji je objavio nakon što mu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost 2017. Moderni svet je prikazao iz perspektive posve neobičnog naratora kako bi odgonetnuo neka od fundamentalnih egzistencijalnih pitanja koja se provlače kroz čitav njegov opus: suštinu ljudskosti, ljubavi, smrtnosti, odnosa između čoveka i tehnologije. Kritika je već proglasila roman Klara i Sunce za savremeno remek-delo koje je ne samo ispunilo već i prevazišlo sva književna, nimalo skromna očekivanja, s obzirom na to da mnogi smatraju Išigura za jednog od najvažnijih pisaca današnjice.

Bonus video: Knjiga o Milutinu – kontekstualno ili suštinski sporna?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare