Sajam knjiga Foto: Adnan Vejzovic / Shutterstock

Sajam knjiga u Beogradu, planiran za period od 24. do 31. oktobra otkazan je, saznaje Nova.rs. Prema našim informacijama iz udruženja izdavača, Sajam ove godine neće biti ni održan.

Kao razloge navode epidimiološku situaciju i probijanje roka, 1. oktobra, do kada je organizator trebalo da saopšti konačnu odluku o tome hoće li manifestacija biti održana.

U ime dva udruženja i grupacije nezavisnih izdavača, poslat je dopis u kojem obaveštavaju Sajam da nisu u mogućnosti da učestvuju. Najveći izdavači su jednoglasni u odluci da ne postoje uslovi za održavanje Sajma knjiga, kako epidemiološki, tako i organizicioni, saznaje Nova.rs.

Sutra je sednica Odbora Sajma knjiga, ali tu se ništa neće promeniti što se tiče udruženja izdavača. Takođe, nije realna opcija da se Sajam pomeri za neki kasniji datum ove godine, kaže izvor iz udruženja izdavača.

Podsetimo, prethodna odluka je bila da sajam bude održan od 24. do 31. oktobra.

Iako je prvobitni predlog Grada bio da Sajam knjiga bude održan polovinom septembra, izdavači nisu bili spremni da prihvate taj predlog, tražeći otkazivanje manifestacije ili pomeranje na narednu godinu. Ako izdavači ne budu hteli, Sajma knjiga neće biti, reagovao je dramski pisac Dušan Kovačević, predsednik Organizacionog odbora Sajma, a zahteve izdavača je podržala i ministarka kulture Maja Gojković, da bi nakon toga na sastanku predstavnika Beogradskog sajma, čelnika UIKS-a Dejana Papića („Laguna“) i UPIS-a Zorana Hamovića („Clio“), zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla izdavačima je ponuđen oktobarski termin.

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare