Miloš Šobajić
Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slavni srpski slikar Miloš Šobajić, koji je juče, 24. aprila preminuo u u KBC "Dragiša Mišović" od posledica koronavirusa, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u četvrtak 29. aprila u 12:30 časova.

PROČITAJTE JOŠ:

Opelo će početi u tačno u podne, a sahrana će biti obavljena uz najviše počasti.

Zbog epidemioloških mera, obavezno je korišćenje maski i držanje propisanog odstojanja. Broj ulazaka na opelo zbog pandemije biće ograničen.

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970, a decenijama unazad je živeo i radio u Parizu. Bio je vanredni profesor na Luixun Akademiji u Šenjangu u Kini.

Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Miloš Šobajić
Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

O Milošu Šobajiću je napravljeno niz televizijskih filmova i reportaža u zemlji i inostranstvu, a bibliografski podaci o njemu sadrže više od 700 tekstova.

Šobajić je izlagao na preko 70 samostalnih izložbi, među kojima se izdvajaju izložbe u Los Anđelesu, Parizu, Čikagu, Njujorku, Veneciji, Nemačkoj, Beogradu…

Dela Miloša Šobajića nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama, poput Fond National d Art Contemporain u Parizu, Makedonskom muzeju za savremenu umetnost u Solunu, Muzeju minijatura u Amsterdamu, Nacionalnoj Pinakoteci u Atini, muzejima u belgiji, Švajcarskoj, Egiptu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar