Podeli
Vitraž Marka Šagala na katedrali u Mecu Foto:Musée Pompidou-Metz

Muzej Pompidu u Mecu, na severoistoku Francuske, od danas na svom sajtu i društvenim mrežama organizuje izložbu posvećenu radu slikara Marka Šagala, umesto prave izložbe odložene zbog epidemije koronavirusa.

Na onlajn izložbi pod nazivom “Mark Šagal – provodnik svetlosti” biće predstavljeni modeli vitraža koje je umetnik napravio za brojna zdanja u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD.

Zajedno sa maketama biće izložene i slike, skulpture i crteži Šagala, dela koja dolaze iz kolekcije Centra Pompidu, francuskog nacionalnog muzeja Mark Šagal i međunarodnih muzeja.

Sam umetnik je o vitražu govorio da je to delo koje podstiče “uzbuđenje, ozbiljnost i strast, jer mora da živi kroz svetlost”.

Izložba onlajn biće dostupna do 15. marta, a prava izložba će biti organizovana kad budu ukinute mere protiv epidemije korona virusa i bude ponovo otvoren muzej Pompidu.

Mark Šagal (1887-1985) rođen je u Belorusiji, tada delu Rusije i potom Sovjetskog Saveza, a kasnije je najveći deo života proveo u Francuskoj.

Njegova najpoznatija dela su “Nevesta” (1950), “Bastilja” (1953), “Kralj David” (1961), “Prorok Jeremija” (1968) i “Devet prozora bliblijske tematike” (1978-1985).

Komentari

Vaš komentar