Foto: MANFRED REHM / AFP / Profimedia

Knjiga sabranih dela Džima Morisona, frontmena benda The Doors i jednog od najpoznatijih rok pesnika, biće objavljena 8. juna, najavio je američki izdavač "Harper Kolins“. U knjizi na oko 600 stranica biće objavljena njegova poezija, dnevnici, transkripti i stihovi za pesme benda.

Džim Morison je pre svoje smrti u julu 1971. godine rukom ispisao spisak nazvan „Plan za knjigu“, u kom je skicirao zbirku pesama, stihova za songove i drugih radova. Sada, 50 godina nakon poslednjeg albuma The Doors i Morisonove smrti, ta zamisao se ostvaruje kroz nešto što zvuči kao najiscrpnija kolekcija njegovih radova do danas, piše magazin Rolingstoun.

„Sabrana dela Džima Morisona: Poezija, dnevnici, transkripti i stihovi“ na oko 600 strana, sa predgovorom njegovog prijatelja Toma Robinsa i pogovorom Morisonove sestre En, mogla bi da bude neka vrsta Morisonove zaostavštine. U knjizi su objedinjeni ranije objavljeni Morisonovi stihovi, kao i zbirke „Divljina“ i „Američka noć“, ali oko polovine izdanja čine prethodno neobjavljeni rukopisi, uključujući tu i stihove za nesnimljene pesme, odlomke iz 28 nedavno otkrivenih svezaka, među kojima su i njegove beleške o suđenju u Majamiju, kao i tekstovi za koje se veruje da su njegovi poslednji spisi, nastali u Parizu malo pre negove smrti, a sada su, prema saopštenju izdavača, „preštampani su tako da mogu da se čitaju“.

Među koricama je i Morisonov tritment za film „Autostoper“ u kom je igrao lutalicu-ubicu, čiji delovi su snimljeni kao eksperimentalni film „HWY“. Knjiga je ilustrovana i sa oko 160 fotografija i crteža, a prati je i audio izdanje sa snimkom poslednjeg Morisonovog čitanja poezije, nastalom u studiju u Los Anđelesu na njegov rođendan 27. decembra 1970. godine.

Kada je napustio bend 1971. godine, Džim Morison je rekao da želi da ode u Pariz i posveti se pisanju poezije. Ubrzo je preminuo pod ne baš najjasnijim okolnostima i sahranjen je na groblju Per Lašez.