Derek Bošir Foto: M. Pudić

Čuveni britanski pop-art umetnik Derek Bošir, koji je sarađivao s Dejvidom Bouvijem, gostovaće u Novom Sadu, u Kulturnoj stanici Svilara 8. novembra s početkom od 19 sati, saopštili su organizatori.

Sa stvaralaštvom slikara, skulptora, dizajnera i fotografa publika će moći da se upozna na događaju, prigodno nazvanom „Veče sa Derekom Boširom“, a ulaz je slobodan, preciziraju organizatori.

Derek Bošir važio je za jednu od vodećih ličnost britanske umetničke scene tokom šeste decenije 20. veka. Ovaj umetnik studirao je slikarstvo i litografiju u Somersetu i Londonu, na Kraljevskom koledžu, uz Dejvida Hoknija i Alena Džonsa, gde se ubrzo uključio u pop-art pokret. Na svojim slikama donosio je tada aktuelne teme, kao što su svemirska rasa, politički događaji i amerikanizacija Evrope.

Stvarao je tokom čitave karijere u različitim medijima – slikarstvu, crtežima, grafici, filmu, skulpturi i instalaciji. Do šire publike došao je zahvaljujući saradnji s bendovima Kleš i The Pretty Things, a naročito s Dejvidom Bouvijem.

Bošira i Bouvija upoznao je 1979. godine fotograf Brajan Dafi i od tada se izrodilo prijateljstvo dugo gotovo četiri decenije, koje je surovo okončano muzičarevom smrću 2016. Bošir je radio omote za Bouvijeve albume „Let`s Dance“ i „Lodger“, kolaže s muzičarevim fotografijama, a dizajnirao je i scenu za Dejvidove turneje.

Bošir je predavao u Centralnoj školi umetnosti i dizajna u Londonu od 1963. do 1979, na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu od 1973. do 1979. godine, na Univerzitetu u Hjustonu od 1980. do 1992, a od 1997. predaje i na Kalifornijskom institutu umetnosti u Los Anđelesu, gde i živi. Učestvovao je na više od 90 samostalnih izložbi u prestižnim galerijama i muzejima i mnoštvo grupnih postavki. Umetnikovi radovi su uvršćeni u brojne kolekcije širom sveta, između ostalog u londonskom Tejtu ili njujorškoj Momi.

Derek Bošir Foto: M. Pudić

Druženje sa velikim britanskim umetnikom u Kulturnioj stanici Svilara uvod je u izložbu njegovih radova, koja će biti otvorena 10. novembra u Muzeju Grada Novog Sada.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar