darko rundek i ekipa
Darko Rundek Foto: Promo/Sanda Hržić

Možda ćemo uz "Voljeti stvarno" malo više zavoleti stvarnost, kaže Darko Rundek.

Darko Rundek i Ekipa objavili su spot „Voljeti stvarno“ sa albuma „Brisani prostor“. Spot je koncipirao basista i video umetnik Roko Crnić, a dovršio reditelj Miroslav Mandić.

– Kad smo razmišljali o omotu i spotovima vezanim uz „Brisani prostor“, zaključili smo da ne trebaju biti personalni ni figurativni, da ne odvlače pažnju od prostora, emocija i boja sadržanih u muzici. Takvi su „Unutarnji glas“, „Tko su svi ti ljudi’ i „Mila“. „Voljeti stvarno“ prvi uvodi neke likove, ali to je nepoznati plesni par i plesna figura se ne razvija nego se ponavlja. Materijal smo probrali s neta i platili prava. Ovakav se pristup uklapa u filozofiju ponovne upotrebe i prenamene, kojom se inače vodim. Rezultat je ritmična i sugestivna vizuelna celina s patinom koja, nadamo se, ostavlja naše uši i srca otvorene prema pesmi – objasnio je Rundek.

„Voljeti stvarno“ je pesma koja je dugo čekala album na kom će izaći, dok svoje mesto konačno nije našla na „Brisanom prostoru“, koji se pojavio krajem 2020. godine u izdanju „Menarta“ i „Long pleja“.

– Pesma je bezvremenska ili bolje – svevremenska. U njoj će se svatko lako prepoznati, a njena vedra melanholija, prirodna ritmičnost i pamtljiva melodija nastaviće svirati u nama i dok je ne slušamo – ocenjuje Rundek.

„Brisani prostor“ Rundeka & Ekipe, sastavljen od dva EP-a („Od“ i „Do“) sa po pet pesama, prvi je album posle „Haustora“ na kom se pored Darkovih pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora, ovoga puta Roka Crnića. Album je dobio odlične kritike u čitavom regionu, počev od onih u kojima se proglašava „sjajnim ili izdanjem godine“, do ocena da je u pitanju najbolji Rundekov album još od ploče „Ruke“.

darko rundek i ekipa
Darko Rundek. Foto: Promo/Sanda Hržić

Rundek je nedavno u intervjuu za Nova.rs pojasnio da „Brisani prostor“ simbolizuje prostor između dve priče:

– Na globalnom planu priča o modernom svijetu, započeta u renesansi, upravo se završava. Nova je priča nepoznata, ali svjedoci smo rojenju svih mogućih narativa, na netu najviše, ali on je ionako postao kao neki hiper-živčani sustav. Svo to rojenje teorija zavjera, reinterpretacija povijesti i dovođenje u pitanje fundamentalnih naučnih istina izražava potrebu za novim opisom svijeta i ljudske, pa time i moje uloge u njemu. Na tom brisanom prostoru se više ništa ne zna, ali pitanja su živa i njima otpočinje „Od“. Na albumu se „Do“ još nekako drži poljuljanog poznatog, a „Od“ kreće u nepoznato – objasnio je Rundek za naš sajt.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare