Džimi Hendriks Foto: AFP / AFP / Profimedia

Dve polovine retkih, rukom pisanih stihova s potpisom legendarnog gitariste Džimija Hendriksa spojene su nakon 55 godina.

Američki muzičar bio je u ranoj fazi svoje karijere kada je njegov bend Jimi Hendrix Experience svirao u Batu u Engleskoj, 20. februara 1967, nakon što su zamenili Čaka Berija, koji je otkazao nastup. Pre koncerta dve lokalne devojke uzrasta 15 i 16 godina, došle su do vrata bekstejdža u potrazi za cenjenim autogramom.

Hendriks im je izašao u susret, ali im je rekao da nema praznog papira kada su zamolile da im se potpiše. Umesto toga, istrgao je stranicu iz beležnice, pocepao je na pola i potom potpisao oba dela.

Svoje potpise dali su i članovi benda Mič Mičel i Noel Redding. Na putu kući, tinejdžerke su pogledale potpise koje su dobile i otkrile su rukom pisane stihove s naslovom „51st Anniversary“.

Džimi Hendriks Foto: KIPPA / AFP / Profimedia

Samo tri nedelje kasnije, „51st Anniversary“ je objavljen kao B-strana njegovog drugog hit singla „Purple Haze“ na britanskoj muzičkoj listi. Dve prijateljice su se kasnije udaljile jer su im životi krenuli različitim putevima, a s njima i dva dela stihova. Ali, prošle godine jedna od njih se obratila prodavnici rokenrol suvenira „Tracks Limited“ sa sedištem u Lankaširu kako bi dala na procenu svoj komplet autograma. Na zahtev „Tracksa“, ona je uspela da pronađe svoju prijateljicu u Batu – uprkos ograničenom kontaktu u poslednjih pet decenija – koja je takođe sačuvala svoj deo stranice.

Obe žene, koje žele da ostanu anonimne, pristale su da prodaju svoje polovine rukopisa koji se sada procenjuje na petocifreni iznos.

– Postoji izuzetno malo rukopisa Džimija Hendriksa, a još manje onih koje su potpisali Džimi i druga dva člana Experiencea – rekao je Pol Vejn iz „Tracksa“.

Džimi Hendriks Foto: DIETER KLAR / AFP / Profimedia

„Tracks“ će uskoro ponuditi rukopis na prodaju.

Bonus video: Fredi Merkjuri godišnjica smrti rok legende

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar