Tanja Stupar Trifunović Foto: Promo/Arhipelag

“Satovi u majčinoj sobi”, novo izdanje romana dobitnice Evropske nagrade za književnost Tanje Stupar Trifunović objavljeno je u “Arhipelagu” u ediciji “Zlatno runo”, saopštio je ovaj izdavač.

U središtu romana „Satovi u majčinoj sobi“ je odnos majke i ćerke, ali i savremena žena u komplikovanom svetu društvenih odnosa, moći i tabua. Prepun snažnih emocija, majstorskih opisa u kojima se zapliću ili razrešavaju velike napetosti, roman Tanje Stupar Trifunović je neodoljiva i moćna priča o ljubavi i sukobljavanju, o razumevanju i poricanju, o sudbinskoj upućenosti, ali ponekad i istinskoj udaljenosti, navode u „Arhipelagu“.

„Satovi u majčinoj sobi“ istovremeno je i nesvakidašnja priča o sudbini dve moderne žene iz dve različite generacije. Ovaj roman nemilosrdno otkriva međuprostor između onog što žena u svom životu i sa svojim emocijama hoće i onog što se od nje sa svih strana zahteva kao društveno pravilo ili pak očekivanje.

Foto: Promo/Arhipelag

„‘Satovi’ su roman o svakoj ženi, Anama koje su nas zarobile i Anama koje smo mi zarobile“, napisala je svojevremeno književnica Magdalena Blažević povodom romana Tanje Stupar Trifunović.

Za roman „Satovi u majčinoj sobi“ Tanja Stupar Trifunović dobila je Evropsku nagradu za književnost (EUPL) 2016. godine, a izdanje romana koje je objavio „Arhipelag“ doživelo je autorkinu redakciju, navodi izdavač i dodaje da će uskoro biti objavljeno i nemačko izdanje ove knjige.

Pesnikinja, pripovedačica, romansijerka Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru i živi u Banjaluci. Do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i dva romana. Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski. Njena knjiga pesama „Razmnožavanje domaćih životinja“ nagrađena je priznanjem „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora pisanu na srpskom jeziku (2018), kao i Nagradom „Risto Ratković“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar