Roman Lasla Blaškovića nominovan za nagradu „Jasna Poljana“

Kultura 07. mar. 202116:33
Podeli:
Foto:Privatna arhiva

Roman Lasla Blaškovića "Mrtva priroda sa satom" nominovan je za Nagradu "Jasna Poljana" u kategoriji "Svetska književnost". Nagradu dodeljuje Spomen muzej Lava Tolstoja, saopštio je Blaškovićev srpski izdavač "Arhipelag".

U širi izbor knjiga koje konkurišu za najvažniju književnu nagradu koja se u Rusiji dodeljuje za najbolju knjigu prevedenu na ruski jezik, uvrštene su 43 knjige pisaca iz 20 zemalja, navode u „Arhipelagu“. U širem izboru za „Jasnu Poljanu“ su i romani nobelovaca Olge Tokarčuk i Mo Jana, te Džonatana Frenzena, Danijela Kelmana, Sali Runi, Džulijana Barnsa, Džefrija Judžinidisa, Dženi Erpenbek, Bendžamena Vuda, Pola Ostera, Vjeta Tana Nguena, Oušena Vuonga, Frančeska Pikola, Rolana Sensebajeva, ali i pisaca kao što je Džoan Rouling, Elena Ferante ili Fredrik Bakman.

Nagrada „Jasna Poljana“ prvi put je dodeljena u kategoriji „Svetska književnost“ 2015. godine. Njeni dosadašnji dobitnici su Rut Ozeki, Orhan Pamuk, Mario Vargas Ljosa, Amos Oz, Hernan Rivera Leteljer i Patrisija Danker. Laureatu u kategoriji „Svetska književnost“ sleduje i novčani deo nagrade od 1,2 miliona rubalja, dok prevodilac nagrađene knjige dobija 500.000 rubalja. Ime laureata biće objavljeno u oktobru, kada se ova nagrada tradicionalno dodeljuje.

Foto:Privatna arhiva

Blaškovićev roman govori o životu i umetnosti modernističkog slikara Bogdana Šuputa, rođenog 1914. godine, a ubijenog za vreme fašističke racije u Novom Sadu 1942. godine. Rusko izdanje „Mrtve prirode sa satom“ objavio je početkom prošle godine „Rudomino“ iz Moskve, a pre toga je na ruskom jeziku objavljen i Blaškovićev roman „Madonin nakit“ u okviru ruskog izdanja edicije „100 slovenskih romana“.

Komentari

Vaš komentar