Goran Marković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Srpski režiser, scenarista i pisac Goran Marković gostovaće u sredu, 29. marta od 19 časova, u Francuskom institutu u Beogradu, u okviru obeležavanja Meseca frankofonije, a povodom nedavnog objavljivanja prevoda na francuski njegovog romana "Beogradski trio".

Roman „Beogradski trio“ Gorana Markovića objavila je Laguna 2018. U Srbiji je doživeo šest izdanja sa više od 10.000 prodatih primeraka, što dovoljno govori o tome koliko ovo delo, posebnog tona i neobične forme, privlači pažnju čitalaca. Na francuski jezik ga je prevela Miuriel Kretien Živkovič, u izdanju Plan B.

Foto: Promo

Radnja romana smeštena je u doba Informbiroa, Golog otoka… Jedan od tri glavna lika je pisac Lorens Darel, koji je u to vreme bio britanski diplomata u Jugoslaviji, čija je misija bila da utvrdi kolika je snaga jugoslovenskog monarhističkog pokreta. Zaljubljuje se u svoju profesorku srpskohrvatskog jezika, čiji je suprug odveden na Goli otok, a kasnije i ona sama biva tamo sprovedena…

Susret sa kultnim režiserom organizuje Francuuski institut u saradnji sa izdavačkim kućama Laguna i Plan B, a razgovor će se voditi na srpskom i francuskom jeziku, uz obezbeđen prevod. Ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen.

Nakon susreta, autor će svojim srpskim i francuskim čitaocima potpisivati knjige.

Bonus video: Ivan Medenica – Na vređanje Gorana Markovića treba da reaguju institucije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar