"Gradinar" Rabindranat Tagore Foto:Promo/Laguna/Wikipedia

Najpoznatija zbirka pesama Rabindranata Tagorea „Gradinar“ koja više od veka pleni svojom univerzalnošću i lepotom, ponovo je pred čitaocima, saopštili su iz Lagune.

Prvi put je objavljena 1913. godine, a neprolazna vrednost ovih stihova inspirisanih ljubavlju očarava generacije čitalaca koji u njima prepoznaju titraje svojih osećanja. „Gradinar“, večna riznica osećanja i mudrosti, u ovom izdanju oplemenjen je raskošnim ilustracijama Ane Grigorjev.

Foto:Aleksandar Simić Muzej grada Beograda

Rabindranat Tagore (1861–1941), prvi dobitnik Nobelove nagrade za književnost koji nije bio Evropljanin, vrhunskim poetskim izrazom preneo je suštinu indijske duše i tako je upisao u kanon zapadne književnosti.

Poeziju počeo da piše još kao dete. Pisao je pesme, poeme, priče, drame, romane, eseje, putopise, memoare, pa čak i mjuzikle. Njegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija, eseji jačinom misli, a romani društvenom svešću. Tagore je napisao i reči indijske nacionalne himne. Nobelova nagrada za književnost dodeljena mu je 1913. godine. Godine 1915. britanska vlada ga je proglasila za viteza. Titule se u znak protesta odrekao posle masakra u Amricaru 1919. godine, kada je vojska pod zapovedništvom britanskog generala Redžinalda Dajera ubila 379 i ranila preko hiljadu sika okupljenih na verskom prazniku.

Zbirka „Gradinar“ biće u Delfi knjižarama od ponedeljka 14. avgusta.

Bonus video: Slavimir Stojanović Futro – dizajener, pisac i reper

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar