Ričard Gir Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Uloga u filmu "Zgodna žena" učvrstila je Ričarda Gira kao jednog od najvažnijih vodećih glumaca u Holivudu, ali je on u Veneciji priznao da već dugo nije gledao taj film.

Ričard Gir je govorio jutros na masterklasu tokom 81. Venecijanskog filmskog festivala, o umetnosti i zanatu filma kroz glumu, scenario, osvetljenje, muziku i sinhronizaciju.

Kao uvod u razgovor, istaknuto je da je Gir u subotu proslavio svoj 75. rođendan, pa je prisutna publika oduševljeno dovikivala „Srećan rođendan“, na šta je on ljubazno zahvalio svima.

Ričard Gir Foto:Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Lični momenti su se nastavili tokom masterklasa kada je glumcu prikazan isečak iz njegove prve filmske uloge u filmu „Božanstveni dani“ (Days of Heaven, 1978), za koji je priznao da ga je „veoma emotivno potresao.“ Brzo je pokazao na svog sina Homera i zamolio ga da ustane pred publikom.

“Mislim da sam u ‘Božanstvenim danima’ bio samo malo stariji od njega, a sada on započinje svoju karijeru kao glumac. I stvarno je dobar. Stvarno je dobar.”

Međutim, najglasniji aplauz i nekoliko uzdaha publike na Teniskom klubu Venecija izazvala je scena iz popularne romantične komedije „Zgodna žena“ (Pretty Woman“) iz 1990. godine, gde lik Edvarda, bogatog poslovnog čoveka, kojeg tumači Gir, sedi za klavirom dok ulazi prostitutka Vivian (Džulija Roberts). Usledila je vruća interakcija u kojoj Edvard skida Vivian i postavlja je na klavir.

“Mislim, nikakva hemija,” šaljivo je izjavio Gir, izazivajući smeh publike.

“Ovaj glumac i ova glumica očigledno nisu imali hemiju… Nisam to video dugo. To je seksi scena.” Ali, uprkos varnicama na platnu, čak je i Gir priznao da veruje da je njegov lik “kriminalno nedovoljno razvijen”: “U suštini, bilo je to samo odelo i dobra frizura,” rekao je.

Foto: WEBER ANITA / Sipa Press / Profimedia

Gir je takođe otkrio da je scena improvizovana kako bi uključila njegov talenat za sviranje klavira, opisujuci razgovor sa režiserom Gerijem Maršalom.

„Geri me je pitao: ‘Šta radiš kasno noću u hotelu?'“ rekao je. „Rekao sam mu: ‘Pa, obično sam umoran od putovanja, to bi bio trenutak kada sam u hotelu. Tako da sam budan celu noć i obično ima neki bal ili bar negde, i pronađem klavir i sviram klavir.’ On je rekao: ‘Pa, hajde da nešto uradimo s tim.’ Tako smo suštinski improvizovali ovu scenu, i on je rekao: ‘Sviraj nešto melanholično.’ Počeo sam da sviram nešto melanholično što je odražavalo unutrašnji život ovog lika.“

Pre nego što je prikazana scena, Gir je takođe izneo šalu o prijemu filma.

„Ovo je vrlo mali film sa divnim režiserom“ započeo je glumac. „Ali smo se zabavljali praveći ovaj mali film. Nismo znali da li će ga iko ikada videti. Niko neće obratiti pažnju na ovaj mali film.“

Do 2024. godine, film „Zgodna žena“ je zaradio više od 460 miliona dolara širom sveta, a u vreme izlaska, bio je peti najprofitabilniji film svih vremena.

Bonus video: Otvaranje Venecijanskog festivala i poznati na crvenom tepihu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar