Foto: Shutterstock

Bekendeks i hemendeks, specijalni doručak u restoranima i hotelima, sada često zamenjuju italijanske fritate i egipatski egah. A sve se svodi na jedno - kajganu.

Da li nas je sramota da ovaj tradicionalni obrok uvrstimo u menije, ili je zabavnije jesti nešto sa egzotičnim imenom, ostaje pitanje, ali je sigurno da je verovatno najdraži domaći doručak upravo kajgana – ukusno jelo od jaja za koje se originalni recept može pronaći u knjizi „Srpska narodna jela i pića“ – nedavno digitalizovanom srpskom kuvaru iz 1908.

Foto: Printscreen/Srpska narodna jela i pića

Iskusne domaćice svakako bi rekle da za pripremu nečeg tako jednostavnog nije potreban recept, pa kod nas čak postoji i šala za neuke u kuhunji: „Ne ume ni jaje da isprži“ – ali, ipak tu ima nekih trikova. U pomenutoj knjizi detajno se objašnjava postupak pravljenja kajgane, a zanimljivo je da se u nju tradicionalno stavljalo kukuruzno brašno.Tako je jelo davalo veću sitost, što je bilo važno za sve one koji treba da provedu dan radeći u polju.

Jelo je imalo je specifičan ukus, pomalo sličan proji i omogućavalo je balans unosa ugljenih hidrata i belančevina koje su nužne za normalno funkcionisanje organizma. To danas nutricionisti znaju, ali je i narod, očigledno, došao do sličnog zaključka iz iskustva.

Ako se pitate zašto volite kajganu sa slaninom ili čvarcima, mora da je za to odgovorno kolektivno nesvesno u vašoj podsvesti, ili prosto DNK jer se kajgana tradicionalno upravo i pravila sa ovim dodacima, koji su je činili slanijom i ukusnijom.

Čuven engleski doručak sadrži slične glavne sastojke – jaja i šunku, pa se ovakav obrok uglavnom vezuje za njihovu kuluru, ali je zapravo verovatno uobičajen doručak na svim indoevropskim prostorima od kad je čovek shvatio da može da se hrani živinskim jajima.

Foto: Shutterstock

Danas popularna keto ishrana i egg-fast stavljaju jaja i kajganu na prvo mesto kao najukusnije i najhranljivije obroke čijom konzumacijom se zadovoljava potreba za energijom, gvožđem i mnogim drugim važnim elementima, a ovakva ishrana omogućava smanjenje telesne težine, kontrolu šećera u krvi, brže razvijanje mišića.

Dakle kajgana ima svoju neospornu vrednost – ne kaže se uzalud: Skupo kao svetog Petra kajgana. Ova izreka potiče iz Grčke gde se vezuje za svetog Đorđa, ali u svakom slučaju znači da je to nešto vrlo skupo poput tog svečanog doručka. Kakva je ta kajgana Svetog Petra bila ostavljamo vam da sami izmaštate, i da bez griže savesti uživate u našoj tradicionalnoj kajgani, i njome slobodno ponudite goste iz inostranstva. Ako niste iskusan kulinar, pa ste zabrinuti hoće li vam uspeti, konsultujte kuvar “Srpska narodna jela i pića”, i nećete pogrešiti. Prijatno!

Bonus video: Lov na tartufe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar