Lazar Ristovski Foto: N1

Filmski festival u Ravnom Selu, koji od 2016 . organizuje producentska kuća „Zilion film“ glumca Lazara Ristovskog, ove godine neće biti održan. Za tu smotru na konkursu Ministarstva kulture za (su)finansiranje savremenog stvaralaštva nije izdvojen ni dinar, a na sajtu festivala postavljeno je obaveštenje da će on biti otkazan zbog nepredvidive situacije sa koronavirusom.

Na konkurs Ministarstva kulture za (su)finansiranje projekata iz filmske umetnosti i audio-vizuelnog stvaralaštva stiglo je 138 prijava (jedna je odbačena kao nepotpuna), a za 53 projekta podeljeno je ukupno 49,2 miliona dinara. Najviše novca komisija je opredelila za 48. Fest i 14. Kustendorf, po osam miliona dinara. Sa druge strane, odbijeno je 96 projekata, a na toj listi nalazi se i Ravno selo film fest.

Ovakva odluka komisije mogla bi da začudi, s obzirom na to da je za filmski festival u Ravnom Selu prošle godine na istom konkursu izdvojeno milion dinara. Odmah su pokrenute i spekulacije šta bi mogao da bude razlog s obzirom na to da je Lazar Ristovski prethodnih godina bio blizak vlasti i da je vrlo vatreno govorio na predizbornim skupovima Srpske napredne stranke.

Lazar Ristovski nije do objavljivanja ovog teksta bio dostupan za komentar. Na zvaničnom sajtu festivala, međutim, postavljeno je obaveštenje da smotre ove godine neće biti zbog kovida-19. „S obzirom da je zbog virusa kovid-19 situacija i dalje nepredvidljiva u narednim mesecima i pored mera opreza koje propisuju nadležne institucije, a i zbog velike posećenosti koju očekujemo tokom festivala, nismo u mogućnosti da garantujemo da se 4. Ravno selo film festival ove godine može održati u potpuno bezbednim uslovima za sve posetioce i organizatore. Stoga je ‚Zillion film‘ odlučio da ove godine odustane od održavanja festivala, ali svakako sa nadom da ćemo već sledeće godine biti u prilici da nastavimo jednako uspešno kao i do sada“, navedeno je na sajtu.

Zbog načina na koji je novac na konkursu podeljen reagovali su ranije danas organizatori Festivala alternativnog filma i videa (AFV), navodeći da je time što posle 17 godina nisu dobili ni dinara održavanje najstarije smotre eksperimentalnog filma kod nas dovedeno u pitanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare