Trougao tuge Foto: Fredrik Wenzel © Plattform Produktion

Ulaznice za projekciju filma "Trougao tuge", kojom će svečano biti otvoren 18. Filmski festival Slobodna zona 3. novembra u 18.30 u mts Dvorani, rasprodate su. Nova projekcija biće održana istoga dana u 21 sat.

Kapitalistička satira „Trougao tuge“ (Triangle of Sadness) donela je švedskom reditelju Rubenu Estlundu drugu Zlatnu palmu na 75. Kanskom festivalu. Autor (takođe nagrađivanih) filmova „Turista“ i „Skver“ ovoga puta je snimio oštru i direktnu kritiku kapitalističkog društva o krahu zapadne civilizacije.

Trougao tuge Foto: Fredrik Wenzel © Plattform Produktion

Glavni junaci, manekeni Karl (Haris Dikinson) i Jaja (Šarlbi Din), kao uspešni influenseri, bivaju pozvani na luksuzno krstarenje sa super bogatim putnicima, među kojima su ruski oligarh (Zlatko Burić) i britanski trgovci oružjem (Amanda Voker i Oliver Ford Dejvis), a domaćin im je kapetan Tomas Smit (Vudi Harelson), alkoholičar i marksista.

Trougao tuge Foto: Fredrik Wenzel © Plattform Produktion

Na prvi pogled, sve je vrlo instragramično, ali, nadolazi oluja, na svečanoj večeri putnicima pozli, a krstarenje se završava katastrofalno. Preživela grupa milijardera, par manekena i jedna čistačica bivaju nasukani na napušteno ostrvo. Budući da je spremačica jedina koja zna da ulovi ribu, hijerarhija odjednom biva preokrenuta naglavačke.

Trougao tuge Foto: Fredrik Wenzel © Plattform Produktion

„Trougao tuge“ je termin iz estetske i kozmetičke industrije a odnosi se na prostor između obrva.

– Na švedskom mi to zovemo ‘bora patnje’ jer ukazuje da vas život baš i nije mazio. Naslov filma govori i o opsesiji našeg doba izgledom, dok unutrašnje blagostanje i lepota ostaju u drugom planu – kaže Ruben Estlund.

Film će 3. novembra biti prikazan i na otvaranju 18. Slobodne zone u Nišu (19, Cineplexx) i Novom Sadu (19.30, Arena Cineplex), dok je u Kragujevcu na repertoaru 6. novembra (20, Cineplexx BIG). Ulaznice za drugu beogradsku projekciju 3. 11. u 21 sat u prodaji su na biletarnici mts Dvorane i online preko Ticket.rs.

Sem „Trougla tuge“, na 18. Slobodnoj zoni biće prikazano preko 60 dokumentarnih i igranih ostvarenja u 14 programskih celina. I ove godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone od 9. do 23. novembra.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare