Olga Jevrić Foto: Promo

Prva monumentalna skulptura Olge Jevrić u javnom prostoru biće otkrivena u ponedeljak 18. septembra u 13 sati na Gradskom bedemu Čačak, na platou kod pešačkog mosta, u okviru projekta "Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023".

Skulptura “Raspon u tenziji” napravljena je od cementa, ferioksida i gvožđa i izrađena je u radionici skulptura “Kuzman“ prema istoimenoj skulpturi malog formata.

– Punih šest i po decenija proteklo je od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi tek danas, na javnom prostoru, u Srbiji, dočekali otkrivanje njene monumentalne skulpture, jedne u brojnom nizu, koje je namenila javnom prostoru. Nažalost, nije dočekala taj čin, ali je verovala da će se ipak dogoditi – piše Ljubiša Simović, autor projekta postavljanja skulpture u tekstu pratećeg kataloga.

Foto: Promo

Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. O umetnosti skulpture Olge Jevrić govoriće prof. dr Jerko Ješa Denegri.

Olga Jevrić bila je priznata umetnica ne samo u regionu već i šire, posebno u Italiji i Velikoj Britaniji. Izlagala je na XXIX Venecijanskom Bijenalu kada je zapaža i strana likovna kritika.
Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka.

Velika je zastupljenost njenih skulptura u značajnim svetskim i umetničkim pregledima i kolekcijama, poput kolekcije u Muzeju Izraela u Jerusalimu, Nacionalnoj galeriji u Berlinu i Tejt Modern (Tate Modern) u Londonu, što potvrđuje da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire. Organizator celog projekta je Umetnička galerija „Nadežda Petrović”.

Bonus video: „Plava izložba“ za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar