Foto: Marija Erdelji,Dejan Rakita/ promo NARODNO POZORISTE REPUBLIKE SRPSKE U BANJALUCI,Marijana Janković

“Što na podu spavaš” Kokana Mladenovića, “Gospođica” po dramatizaciji Vanje Ejdus i opera “Deca” po romanu Milene Marković tri su od osam predstava koje će se ove godine naći na 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. 

Na Svetski dan pozorišta ovogodišnji selektor dr Milivoje Mlađenović saopštio je takmičarske predstave koje će publika moću da pogleda od 26. maja do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu. Rukovođen primarnim kriterijumom “opšte estetske vrednosti”, Mlađenović je od 57 odgledanih predstava izdvojio osam za koje veruje da su favoriti za Sterijinu nagradu.

Pored navedenih, u selekciji su se našle i “Noćna frajla” Narodnog pozorišta iz Niša, “Yankee rose” pisca Slobodana Obradovića u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta i slovenčka predstava “52 Herca” Mojce Madon. Selektor je izdvojio i Nušićevog “Pokojnika” u režiji Egona Savina, kog će sterijanskoj publici prikazati ansambl Narodnog pozorišta iz Podgorice, kao i dramu “Uspavanka za Aleksiju Rajčić” pisca Đorđa Kosića koja se bavi “tužnom, gubitničkom statusu žene u okvirima patrijarhata”.

– Tematski raspon izvedenih predstava raznorodan je i stvaralački inventivan, dramski i teatarski provokativan. Već nekoliko sezona u pozorištima Srbije izdiferencirala se tematska celina čiji sadržaj čine brojni oblici nasilja nad ženama, bez obzira na njihovo životno doba, obrazovanje ili imovinski položaj. Problematika statusa žene u patrijarhalno uređenom društvu, domet i obuhvat istinskih promena u toj oblasti, mogućnost samorealizacije žene izvan tradicijom dodeljenih uloga, i dalje su široko polje za ogledanje dramskih pisaca – rekao je Mlađenović, napominjući da su problem nasilja nad ženama i pitanje njihovih prava u društvu i dalje je goruća tema.

Foto: Sterijino pozorje

– Pored nasilja, među dramskim piscima su i  dalje rašireni “intimistički ili politički intonirane obrade migrantskog pitanja”, distopijske vizije, dramska razmatranja rata i njegovih posledica – kazao je Mlađenović i dodao: 

Predstava Deca Foto:Marijana Janković

– Neka od pozorišnih ostvarenja nametnula su svojom dijalogičnošću i polemičku usredsređenost na bolna pitanja savremenosti (migrantska kriza, autoritarni režimi, angažovane predstave u smeru „zelene” inicijative, socijalna položaj radništva u svetu krupnih kapitalista (ostati ovde ili otići), ispovest lekara „gastarbajtera”, na primer) i svojim dejstvom ukazala na njihov pozorišni potencijal.

Selektor je napomenuo da će, uprkos “mračnim temama”, ovogodišnje Sterijino pozorje biti neobično “raspevano”:

– Ovo će biti jedno raspevano pozorje, jer čak šest predstava sadrži u sebi muziku.

Predstava Što na podu spavaš Foto: Marija Erdelji

U netakmičarskom delu “Krugovi”, gledaoci će moći da vide slovenački “scensko muzički spektakl” – “Lepa Vida” , kao i koprodukciju hrvatskih pozorišta u predstavi “Tena  – kronika raspada jedne ljepote” po romanu Jopsipa Kozareca. Na 68. Sterijinom pozorju će po prvi put gostovati i hrvatsko narodno kazalište Mostar, sa predstavom o Aleksi Šantiću “Noć sa Aleskom”, po romanu pisca Marka Tomaša.

Foto: Sterijino pozorje

Za kraj ovog pozorja, selektor je za predstavu u čast nagrađenih odabrao zrenjaninsko Narodno pozorište u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem, predstavu “Slika nepoznatog”. Kao dodatni kuriozitet 68. Sterijinog pozorja organizatori su najavili i učešće slikara Uglješe Colića, koji će tokom svake predstave raditi krokije koji će biti prikazivani na Okruglom stolu, a naredne godine i kao izložba u sklopu Sterijinog pozorja. 

Bonus video: Tabački na otvaranju prošlog Sterijinog pozorja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar