Maja Pelević, Aleksandar Srećković Kubura i Sanja Marković Foto:Nemanja Jovanović/Dragan Mujan/Nova.rs

Iskreno, nisam bila sigurna kako će predstava biti primljena kod publike, to je uvek ta bojazan koju imaš kad pišeš nešto što je tebi značajno, intimno i bitno, a ne znaš da li će to da korespondira sa drugima, kaže Maja Pelević koja je nagrađena za komad "Poslednje devojčice".

Predstava „Poslednje devojčice“ Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice / Kosztolányi Dezső Színház, proglašena je jednoglasno za najbolju na 67. Sterijinom pozorju.

Maja Pelević dobila je nagradu za najbolji tekst savremene drame, kao i Mladenović za režiju, a za isti komad nagrađena je i Marija Kalabić za scenografsko ostvarenje.

– Jako sam srećna, a posebno zbog toga što znam koliko je ova predstava bila kolektivni proces u pravom smislu te reči, pa je samim tim i nagrada za najbolju predstavu nagrada za sve nas. Iskreno, nisam bila sigurna kako će biti primljena kod publike, to je uvek ta bojazan koju imaš kad pišeš nešto što je tebi značajno, intimno i bitno, a ne znaš da li će to da korespondira sa drugima. Nakon izvođenja na Pozorju sam shvatila da smo uspeli da „dopremo“ do publike, da ih zasmejemo, poneke i rasplačemo i zapitamo, pa je to za mene najveća nagrada. Naravno i ove zvanične nagrade su vrlo drage i dobrodošle, a posebno kada su za ovakav tekst došle od jedne žene i četiri muškarca – kaže za Nova.rs Maja Pelević.

Poslednje devojčice predstava Foto:Sterijino pozorje/Edvard Molnar

Mladoj glumici Sanji Marković pripale su čak dve nagrade – za glumačko ostvarenje za ulogu Cmilje u predstavi „Čudo u Šarganu“ u režiji Jagoša Markovića, Jugoslovenkog narodnog pozorišta i nagrada za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“.

– Ovo je prvi put da učestvujem na Sterijinom pozorju i ne mogu da verujem da sam zaista nagrađena. Kada ste na Akademiji, maštate kako ćete jednog dana biti laureat ovog najvećeg priznanja koje su dobili bardovi glumišta. Prosto je nestvaran osećaj biti među njima. Uz Steriju dobila sam i “Zorana Radmilovića” što je takođe prosto neverovatno – kaže Markovićeva.

Predstava Čudo u Šarganu Foto: Nebojša Babić

Predstava SNP „Kod večite slavine“ ovenčana je sa četiri nagrade – Sonji Isailović za ulogu Magdalene, za originalnu scensku muziku za koju su bili zaduženi Stefan Seethaler, Danijel Seethaler, Filip Grubač, Igor Sakač i Petar Banjac, dok je Mina Petrić dobila nagradu za dramaturgiju, a dr Dejan Sredojević za scenski govor.

Petrić je istakla da oseća ogroman ponos što je rad ansambla prepoznat od strane žirija.

– Predstava je plod hrabrosti, rada i ljubavi jednog kolektiva, u najboljem smislu te reči, a predvođenog rediteljkom Sonjom Petrović čija maštovitost i posvećenost uvek nastavlja da nas inspiriše. Raditi dramaturgiju u takvom kolektivu značilo je osluškivati kolege, stalno preispitivati sebe, naizmenično konsultovati pisca i srce i radovati se svakodnevno. Zbog toga osećam i najdublju zahvalnost za nagradu koja je meni dodeljena – rekla je Petrić.

Kod večite slavine, predstava
Foto: Vladimir Veličković/Promo

Aleksandar Srećković Kubura nagrađen je za ulogu Alojza Kavrana u predstavi „Godine vrana“, po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića, Narodnog pozorišta Beograd.

Foto: Milan Đakov/Promo/Narodno pozorište u Beogradu

– Sterijina nagrada je najveća i nosi najveću težinu i značaj. Počastvovan sam. Posebno mi je drago što je to za ulogu Alojza jer je bilo pravo zadovoljstvo raditi sa Kovačevićem i ansamblom. Moj lik je sa zle strane ljudskog spektra, ali mi je bilo važno da prikažem da niko nije samo zao ili dobar, već da ljudi koji čine loše stvari obično imaju duboke emotivne razloge. Niko nije samo zver, zato se moramo boriti za dobro u nama – kaže Srećković.

Bonus video: Tabački svečano otvorio Sterijino pozorje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare