Radivoje Rasa Andric
Radivoje Raša Andrić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na Trećem filmskom festivalu "Obnova" u Novom Sadu, od 1. do 4. septembra, publika će bespatno moći da pogleda kultna i nova ostvarenja na nekoliko lokacija, saopštili su organizatori.

Ovogodišnje izdanje festivala obeležiće i dodela specijalne nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji, koja će prvi put biti dodeljena, a dobitnik je reditelj Radivoje Raša Andrić.

Direktor FF „Obnova“ Marko Vejinović, rekao je za 021.rs da je ideja festivala da stvori javni kutak za sedmu umetnost, publiku, negovanje i obnavljanje kulture i podsticanje filmskog stvaralaštva.

Raša Andrić je neko ko deceijama iskrenim, društveno-angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara jedan umetnički i kulturni prostor u kom se raste. Svaki njegov film je obnova za sebe, obnova dobrih sistema vrednosti i zdravog bunta. Zato će nagrada ove godine pripasti njemu, a u okviru posebnog programa posvećenog Raši, publika će na festivalu imati priliku da pogleda i filmove „Leto kad sam naučila da letim“, „Munje“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“ i „Kad porastem biću kengur“ – istakao je Vejinović.

Publika će imati priliku, navodi se, da pogleda kultna, ali i nova domaća filmska ostvarenja na otvorenim i zatvorenim lokacijama poput Kreativnog distrikta i Arene Cineplex. Biće organizovani i razgovori sa autorskim ekipama koje su radile na svakom ostvarenju, koji će se održavati u posebnom festivalskom studiju na otvorenom.

Na programu su digitalno remasterizovane verzije filmova „Valter brani Sarajevo“, „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Bitka na Neretvi“, „Ko to tamo peva“, „Miris dunja“ i „Neka druga žena“.

Održaće se i takmičarski program dugometražnog filma u kojem učestvuju domaća ostvarenja, između ostalih, „Gejm“, „Ala je lep ovaj svet“ i „Komedija na tri sprata“.

Organizatori ističu da je bogatijem programu ove godine doprinela saradnja sa Fondacijom „Friedrich Ebert“ i Sarajevo film festivalom, te će se na repertoaru naći i film „Gde je Ana Frank?“ nagrađivanog reditelja Arija Folmana.

Bonus video: Snaga uma – Radivoje Raša Andrić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar