Foto: Promo

Priznanje je naravno izuzetno važno, ali projekcije našeg filma na festivalu u Švedskoj su bile pravi rok koncerti i to mi je najjači utisak, kaže za Nova.rs Radivoje Raša Andrić povodom osvajanja Nagrade Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) za najbolji evropski film na festivalu BUFF u Malmeu.

Žiri koji je ove godine dodeljivao ovo priznanje u svom obrazloženju je napisao:

„Kvalitet filmova koji su se takmičili u našoj kategoriji je bio veoma visok, tako da nije bilo lako odabrati najbolji, ali je odluka koju smo doneli jednoglasna. Naš pobednički film se istakao toplinom, šarmom, humorom i tonom – film koji se gleda sa lakoćom, a nije površan, film koji u gledaocu budi zadovoljstvo i koji sadrži nekoliko važnih poruka za svu decu i mlade. Bili smo impresionirani kompleksnim, uverljivim likovima, mešavinom realizma i naleta mašte, a pre svega sjajnom glavnom ulogom koja je srce ovog filma.“

– Imali smo dve projekcije, sale su bile pune i bilo je fenomenalno. Kako krene muzika, deca aplaudiraju u tempu, sve vreme navijaju, skandirali su kada je pao prvi poljubac, ludilo, skakali su. A kada je preminula nona Luce, vikali su – O ne… I na kraju, kada krene završna muzika, bacali su jakne uvis, stvarno je bilo uzbudljivo – priča utiske Andrić.

Osim dece, film su gledale i neke učiteljice, roditelji, svi su prilazili da se fotografišu sa našim rediteljem.

– Neki dečaci su tražili da im se potpišem na podlaktici hemijskom olovkom, kao tetovaža, neverovatno, preslatko. Bilo je dosta dece iz regona, a jedan klinac je s ponosom otkopčao košulju da bi mi pokazao majicu na kojoj piše „Ćevapčići rolls“.

„Leto kada sam naučila da letim“ adaptacija je istoimene knjige Jasminke Petrović. Ova emotivna i duhovita priča prati odrastanje i morske avanture dvanaestogodišnje Sofije iz Beograda tokom letnjeg raspusta koje provodi sa dve babe na Hvaru.

Radivoje Rasa Andric
Radivoje Raša Andrić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U sjajnoj glumačkoj ekipi su mladi Klara Hrvanović, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić i iskusni glumci Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić.

Međunarodni filmski festival BUFF osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih Evropskih festivala koji su posvećeni filmovima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Na ovogodišnjem festivalu bilo prikazano 118 filmova iz 51 države. Podsećamo da je Andrićev film, koji je nastao i uz podršku i FCS-a, ovih dana dostiglo brojku od 150 hiljada gledalaca u ovdašnjim bioskopima.

Bonus video: Jasminka Petrović – Dok pišem, obraćam se jednom detetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar