Radivoje Raša Andrić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Uvek imam ogradu jer je klimavo do poslednjeg časa, ali sada je mala mogućnost da se otkaže jer se datum približio. Počinjemo snimanje krajem meseca i ono što je važno, uspeli smo da uskladimo termine svih glumaca, kaže za „Novu“ reditelj Radivoje Raša Andrić, povodom snimanja filma „Munje opet“.

„Dolče Gabana? Pa i njega ćemo da hapsimo“, „Mare, care, sad je startuj“ „Š’o ti je dobra maj’čica“, „Pogledaj mene! Nova jaša, nova maja…“ , „Gde te svrbi, da te ja počešem?“… Ovo su samo neke od legendarnih replika po kojima su zapamćene “Munje”, koje posle dve decenije dobijaju nastavak.

Scena iz filma Munje Foto:Screenshot

– U ovom pripremnom periodu rada su svakodnevni usponi i padovi, ima nekih novih malih uspeha i problema koji se otvaraju i onda bude – jao, kako ćemo sad ovo, ovaj nam je otkazao, menjamo lokaciju… Uvek je neka panika i zato sam oprezan u izjavama – isrekn je Raša.

Podršku nastavku „Munja“ je dao Filmski centar Srbije ocenjujući da „na osnovu pedigrea prvog dela i renomea autora, Radivoja Andrića i Srđe Anđelića, ima potencijal za uspeh jer je scenario žanrovski precizan, autoironičan, prepoznatljiv i ima inovativan humor“.

– I ja se nadam da će „Munje opet“ imati isti duh kao i prvi deo, a to je neka pobuna protiv sveta. Ovo je, između ostalog, priča o jazu između generacija. U filmu ima svega i svačega, malo road movie i krimi priče, mnogo komedije i dobrih dijaloga – objašnjava Andrić.

U prvom delu urbane filmske priče radnja se događa devedesetih godina tokom jedne beogradske noći. Glavni junaci su trojica drugova Mare, Pop i Gojko koji su odrasli zajedno. Mare i Pop se bave muzikom, dok je Gojko, kojeg su ismevali i dali mu nadimak Sisa, postao uspešan poslovan čovek, vlasnik kluba i studija za snimanje…

Gde su i čime se bave dve decenije kasnije, pitali smo.

– Ceo svet se promenio, a Pop i Mare nisu ni za milimetar. Oni se sada sreću sa novom generacijom i iako su već u zrelim godinama, ostali su mladi u duši.

A Kata i Lola?

– One su se promenile, ali ne potpuno, kao što je to i u životu. Više nisu takvi samuraji, kao Pop i Mare koji ne menjaju želje i ciljeve. Suštinski se nisu izmenile, i dalje su vesele i drage osobe.

Potvrđeno je da će u ovom nastavku igrati svih petoro glumaca koji su u centru priče iz kultnih „Munja“ u ovom nastavku – Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Nikola Đuričko, Maja Mandžuka i Milica Vujović.

– Svi su srećni što su na okupu. Posebno nam je drago što je Đuričko uspeo da bude sa nama jer u međuvremenu postaje vrlo popularan glumac u Americi i jedva smo se izborili za njegove termine. Ali, i on se borio za to jer obožava „Munje“ i voli da radi sa svima nama kao i mi sa njim. Polomio se da uskladi svoje obaveze zbog ovog filma.

Radivoje Rasa Andric
Radivoje Raša Andrić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Reditelj kultnih ostvarenja

Radivoje Raša Andrić poznat je kao perfekcionista i zato ne seda često u rediteljsku stolicu. Ali, kada to uradi, podari nam ostvarenja koja dobijaju epitet „kultna“. To se dogodilo sa svim filmovima koje je režirao – “Dve palme za bitangu i ribicu“, “Munje“, “Kad porastem biću Kengur“, kao i najnoviji „Leto kada sam naučila da letim“. Zato i ne čudi što publika s nestrpljenjem očekuje „Munje opet“.

– O tome ne smem da mislim, jer ću onda umreti od straha i neću umeti da režiram film. O publici sada ne razmišljam, u glavi mi je samo da počnemo da snimamo.

Podsećamo da je nakon „Munja“ Sergej Trifunović nastavio karijeru u Americi.

– Da, da, tamo je snimao u produkciji Spajka Lija “Tri posle ponoći“, igrao je taksistu koji se zove Raša Andrić, opisao je to u svojoj knjizi „Stovarište“. I od tada Sergej putuje tamo-amo i stalno mi se javlja sa raznih destinacija gde snima, od Madrida do Sahare.

A na to ko će od mladih glumaca da pravi svetsku karijeru posle snimanja „Munja opet“, Andrić s osmehom komentariše:

– Voleo da se to nekome dogodi. Najviše se radujem kad uradim neki film i ispadne dobar i otkrijemo neke nove glumce ili im pomognemo da se probiju.

U nastavku „Munja“ igraće oko 60 glumaca ali, za sada, ne sme da otkriva njihova imena. Snimaće se u Beogradu i nekoliko dana u Beču.

– Nakon snimanja, čeka nas veliki posao u postprodukciji. Jer, ovo je i muzički film, ima dosta mjuzikla u sebi i na tome ima mnogo da se radi. Nemamo kompozitora, kao i „Munjama“, nego muzičkog urednika a to je scenarista Srđa Anđelić Mjehur koji će raditi izbor muzike i biće dve, tri pesme za film. Posebno je zahtevan rad na određenim kadrovima koji se kompjuterski obrađuju, to je dugotrajan i spor proces i verovatno vrlo dosadan posao o kojem ne znam mnogo, dobijam samo rezultat. Tako da premijeru ne treba očekivati pre jeseni sledeće godine – zaključio je Radivoje Raša Andrić.

Bonus video: Prijem u Puli povodom filma „Leto kada sam naučila da letim“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare