Jasna Đuričić u filmu "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić Foto: promo

Ostvarenje Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" u trci je za nagrade Evropske filmske akademije za najbolji film 2021. na Starom kontinentu, kao i glumica Jasna Đuričić za najbolju žensku rolu.

Film Žbanićeve ima čak četiri nominacije Evropske filmske akademije. Pored toga što je nominovan za najbolji film, Žbanićeva je u konkurenciji za najboljeg reditelja i scnaristu, a Jasna Đuričić, koja tumači Aidu za najbolju žensku ulogu.

Evropske filmske nagrade biće dodeljene po 34. put 11. decembra u Berlinu. Nakon saopštavanja nominacija članovi Evropske filmske akademije, njih 4.100 glasaće za najbolje, a laureati će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji u nemačkoj prestonici.

Film „Quo vadis Aida?“ nalazi se u žestokoj konkurenciji, u kojoj su finsko ostvarenje „Odeljenje broj 6“ reditelja Juha Kusmanena, potom francusko-britanski „Otac“ Florijana Celera, italijanska „Božja ruka“ Paola Sorentina i francusko-belgijski „Titan“ Žulije Dukorno, koji je ovenčan Zlatnom palmom u Kanu.

Žbanićeva je i u trci za najboljeg evropskog reditelja u 2021. godini, a takmaci su joj Dukornova, Sorentino, Celer i Rumun Radu Jude za ostvarenje „Baksuzni kres ili luda pornografija“, koji je osvojio Zlatnog medveda na Berlinalu.

Jude, Sorentino, kao i autorski tandemi Joakim Trir i Eskil Vogt za norveški „Najgora osoba na svetu“, odnosno Celer i Kristofer Hemptonom za „Oca“ Žbanićevoj su „protivnici“ u kategoriji za najboljeg scenaristu u 2021. godini.

Jasna Ðuričić nominovana je u kategoriji za najbolju žensku ulogu, uz Seidi Harlu za „Odeljenje broj 6“, britansku glumicu Keri Maligan za „Žena koja obećava“, Renate Rinsve (Najgora osoba na svetu) i Agate Rusel za „Titan“.

Entoni Hopkins, koji je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu za rolu u filmu „Otac“, predvodi nominovane u kategoriji najboljeg glumca u 2021. godini, u kojoj su još i Jurij Borisov za „Odeljenje broj 6“, Vinsent Lindon (Titan), Tahar Rahim (Mauritanac) i Franc Rogovski za austrijsko-nemačku „Veliku slobodu“.

Podsetimo, film „Quo Vadis, Aida?“ ovenčan je sa dve nagrade u Luksemburgu, a bio je nominovan za Oskara i Bafta priznanja.

Bonus video:

Filmski festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar