Putuj Vlajo... : Dušan Petričić/Nova.rs

Kada je stigla vest o smrti novinara, kritičara i književnika Milana Vlajčića, Vlajin prijatelj karikaturista Dušan Petričić rešio je da se oprosti od njega na sebi svojstven način - karikaturom.

„Slika govori više od hiljadu reči“, česta je, možda već i oveštala fraza. Ali, u slučaju karikature „Putuj Vlajo“ ova „floskula“ i te kako ima smisla.

Kada su prošle nedelje svi ostali zapanjeni iznenadnim odlaskom Milana Vlajčića, prijatelj novinara, kritičara i književnika Dušan Petričić oprostio se na sebi svojstven način – umetničkim delom. Umesto reči, uradio je karikaturu koju je naslovio „Putuj Vlajo“.

Uz brojne novinare i ličnosti iz našeg kuIturnog života, poput Milisava Savića, Dragana Velikića, Stefana Arsenijevića, Gorana Markovića, Zorana Hamovića, Miru Vukomanović, Đorđa Vlajića, Mirjanu Ognjanović, i Dušan Petričić je došao da se oprosti od Milana Vlajčića na današnjoj komemoraciji u Dorćol platzu. A pre nego što su emotivnim govorima poslednji pozdrav Vlaji, koji je preminuo 9. februara u 83. godini, uputili Radmila Stanković, Ivan Čolović, Peca Popović i Željko Bodrožić na video bimu „ukazala“ se karikatura Dušana Petričića.

I ta karikatura „Putuj Vlajo“ poslužila je, kako nam je rekao Petričić, umesto oproštajnog govora. I kada se pogleda, to je to! To je Vlaja! I reči i bilo kakva objašnjavanja umetničkog dela Dušana Petričića su suvišna…

Bonus video:

Komemoracija Milanu Vlajčiću  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare