Dusan Ugrenovic
Foto:Ljubica Sokić

U osnovnoj školi sam uvek imao jedinicu iz likovnog jer mi nastavnik nije verovao da sam ja slikao radove na zadatu temu, kaže Dušan Ugrenović, mladi Kraljevčanin koji studira slikarstvo na akademiji u Veroni.

Dušan Ugrenović priča da je od malih nogu zavoleo umetnost, slikarstvo ponajviše. Pohađao je Osnovnu školu „Svetozar Marković“, a njegov nastavnik likovnog vaspitanja, čuveni akvarelista, Đorđe Simić nije mu, kaže, verovao da su radovi njegovi, pa je dobijao negativne ocene, ali se „vadio“ na teoriju.

Dusan Ugrenovic
Dušan Ugrenović Foto:Ljubica Sokić

– Nakon završetka osnovne škole upisao sam Tehničko-saobraćajnu školu, međutim čim je otvorena umetnička u Kraljevu, „bacio“ sam te dve godine i upisao se u novu kuću znanja koju sam završio veoma uspešno – kaže Dušan za portal „info-lider“ i dodaje da je njegov talenat, pre svih, prepoznala profesorka Dušica Jovančević. Veliku ulogu u njegovim odlukama vezanim za umetnost imale su i Svetlana Vuksanović i Jelena Šalinić koje su mu predavale crtanje i slikanje.

Nakon toga sledi odluka o odlasku u Veronu na fakultet.

– Italija je zemlja umetnosti, zbog toga sam rešio da odem u Veronu. Uzor mi je pre svih italijanski slikar i vajar Amadeo Modiljani, jer su njegova dela izraz pravih i istinskih emocija – navodi Dušan i dodaje da je tu, „naravno, i svestrani umetnik Pablo Pikaso“. Prema rečima mladog slikara, umetnost nije samo u galerijama i muzejima, već svuda oko nas, ali ne može svako da je prepozna.

Dusan Ugrenovic
Jedno od ulja na platnu mladog slikara Foto:Ljubica Sokić

Iako još nije završio likovnu akademiju zbog situacije sa koronavirusom, ovaj talentovani Kraljevčanin uveliko radi i planira da nastavi studije.

– Najviše volim da crtam portrete, karikature, a radim i ulje na platnu. Nameravam da organizujem samostalnu izložbu u kraljevačkom muzeju kada se stiša epidemija kovida 19 – ističe Ugrenović.
Ne propušta, kaže, nijednu jedinu likovnu koloniju, a kao najbolju ocenjuje onu koja se održava u Glediću. Ovaj mladić voli i sport, pre svega fudbal i tenis, a imao je priliku da se upozna sa našim najboljim teniserom Novakom Đokovićem, kome je poklonio sliku.

Dusan Ugrenovic
Voli karikature: Dušan je poklonio svoj rad Novaku Đokoviću Foto:Ljubica Sokić

– Jedna od mojih najomiljenijih slika je ona na kojoj sam naslikao Nenada Čičića, našeg Kraljevčanina koji je, nažalost, preminuo mlad, a bio je vođa navijača Kasapi Kraljeva – sa setom priča mladi umetnik.

Do nastavka školovanja i nekih boljih danas za sve, on sa svojim drugovima organizuje akcije čiščenja na kraljevačkom području. Nedavno su očistili grob Jovana Petrovića Đipande, na planini Stolovi, narodnog junaka, srpskog čobanina.

Dusan Ugrenovic
Ugrenovićev rad posvećen sugrađaninu Foto:Ljubica Sokić

– On se tokom Prvog srpskog ustanka kao momak neobične snage i visine, suprotstavio Turcima koji su u to doba porobljavali narod u zbegovima ove planine. Đipanda, koji je odrastao na Stolovima, a nadimak dobio po svojoj sposobnosti da najdalje skoči u dalj iz mesta nižu se brojne legende – kaže Dušan, ali nijednu nije podelio sa nama.

On je uputio apel svim ljudima da se ponašaju odgovorno, imajući u vidu, trenutnu epidemiološku situaciju.

– Važno je da sačuvamo zdravlje i živote. Zaista nas je veliko zlo zadesilo – zaključio je Ugrenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare