Mlada vajarka skulpturama ispituje odnos roditelja i dece

Kultura 05. jul. 202011:04
Podeli:
Foto: Ljubica Sokić

Uvek me zanimalo kako to izgledaju bebe pre nego što dođu na svet i zato je nastala skulptura fetus, rekla je Aleksandra Majstorović, apsolvent četvrte godine Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na smeru vajarstvo i dodala da je to asocira na odnos između roditelja i dece.

„Razmišljajući o toj temi vratila sam se na početak, odnosno na momenat kada žena sazna da je trudna. Mislim da su ti trenuci jako bitni i da se to, zapravo, odražava na bebu koja se tek razvija. Počela sam time da se bavim u četvrtoj godini srednje umetničke škole u Čačku“, istakla je Aleksandra Majstorović.

Sada je, kako kaže, „duboko zagazila“ u tu oblast.
„Baveći se temom ‘beba’ više sam upoznala sebe, prolazila kroz razna emocionalna stanja u toku nastajanja skulpture, kroz oblike koji predstavljaju moje viđenje njih pre rođenja, tako dolazim do apstraktnih formi, a takođe se oprobavam i u raznim materijalima“, navela je ona.

„Fetus“ Aleksandre Majstorović Foto: Ljubica Sokić

Iako je još malo ostalo do završetka studija, Aleksandra se već oseća kao umetnica.

„Ono što mogu da kažem posle četvrte godine godine studiranja na Fakultetu likovnih umetnosti je da se osećam kao umetnik, a za to je zaslužna ova visokoškolska ustanova koji pruža apsolutnu slobodu izražavanja i ljudi koji rade u njoj“, istakla je.

Aleksanra navodi da ne planira da ostane u Srbiji, jer želi da se bavi svojim poslom, a smatra da u našoj žemlji od toga ne može da živi.

Njene prve izložbe su bile u rodnom gradu, Čačku.

„Toga ću se uvek rado sećati i pričati o tome, a kada se ostvarim kao umetnik planiram da se vratim u Srbiju“, navela je mlada umetnica, dobitnica brojnih priznanja.

Prošle godine joj je pripala nagrada za skulpturu „Sreten Stojanović“ na godišnjoj izložbi FLU. Žiri su činili profesori i saradnici Fakulteta likovne umetnosti, a priznanja nisu izostala ni za studente slikarskog i grafičkog smera, kao i odseka za Nove medije, kaže Aleksandra.

Prema njenim rečima, priznanje joj je dodeljeno za veliku skulpturu.

„Od velike važnosti za jednog umetnika je da se oproba u ovom formatu. Dugo sam radila male skulpture, a ovo je prva većih dimenzija. Sa veličinom dela nameće nam se više pitanja koja postavljamo sebi“, rekla je Aleksandra Majstorović za portal „Info lider“, ne precizirajući na koje nedoumice traži odgovore.

Mlada vajarka u ateljeu sa nagrađenom skulpturom Foto: Ljubica Sokić

Fizički je veoma zahtevna izrada skulpture velikog formata, počev od materijala pa sve do njenog finiširanja, objašnjava ona.

„Ovo delo sam radila u gipsu. Čekala sam da želira i u tom trenutku sam je direktno vajala u njemu. Forma je čista i jasna, a skulptura predstavlja savršeno-nesavršenu žensku nogu“, zaključila je Majstorović.

Aleksandra Majstorović rođena je u Čačku 6. marta 1996. godine. Jedna je od organizatora Simpozijuma mladih umetnika, koji se održava već pet godina u čačanskom Narodnom muzeju, sa idejom da okupljanje talentovane, uspešne mlade umetnike iz različitih umetničkih oblasti, koji već izlaze na svoje scene.

Komentari

Vaš komentar