Carmen Perpetuum izložba
Izložba crteža i grafika Carmen Perpetuum, dr Jelene Petrović Luković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U okviru manifestacije Prestonica kulture 2024. u Narodnom muzeju Užice otvorena je izložba crteža i grafika "Carmen Perpetuum", dr Jelene Petrović Luković, vrsnog crtača i doktora nauka.

Otvaranje izložbe bilo je protkano jakim emocijama imajući u vidu da autorka nije prisustvovala zbog bolesti. Užičani su pre izvesnog vremena prikupili značajnu količinu novca da bi podržali njenu borbu sa teškom bolešću, a podršku svojoj sugrađanki pokazali su i na otvaranju izložbe, okupivši se u velikom broju.

Carmen Perpetuum izložba
Izložba crteža i grafika Carmen Perpetuum, dr Jelene Petrović Luković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Jelenini crteži i grafike zahtevaju ozbiljan trud i napor za šta je, uz svakodnevni rad neophodno i strpljenje i dug vremenski period. Ona se zasigurno pridržavala jedne latinske mudrosti i izreke – Ni jedan dan bez crtanja, ni jedan dan bez linije i poteza. To je osobina koja odlikuje ovu autorku“, kazala je direktorka Narodnog muzeja Užice, Slavica Stefanović.

U ime autorke, o izložbi koja je mnogo više od prikaza, je govorila njena koleginica, profesorka crtanja i pisanja Umetničke škole u Užicu Marijana Todorović.

Carmen Perpetuum izložba
Marijana Todorović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Pred nama se nalaze, kao što sama autorka izložbe kaže, monumentalni radovi minucioznog crteža kao siže epa Metamorfoze Pubija Ovidija Nazona, jednog od najpoznatijih rimskih pesnika. Ovidijevi mitski prizori u Jeleninim radovima, crtežima i grafikama, poprimaju forme prirode i pejzaža, a pejzaži njihovu simboliku. Celina je privid. Forma iz prirode je strukturno građena mnoštvom linija i tačaka, smenom njihovih ritmova i prepleta. Priziva i poziva posmatrača da iz neposredne blizine otkriva svet nestvarnog i tajanstvenog, kada jasna forma sa svakim korakom bliže počne da nestaje i poprima svoje druge oblike i preobražaje“, obrazložila je Todorović.

Ona je još dodala da u postavci nema hronologije i da hronološki rad ne postoji, čime se dodatno naglašava da se sve svodi na promenu oblika, preobraženje i ciklično vraćanje na početak.

Otvarajući izložbu Marijana Todorović je rekla da je za nju privilegija i zadovoljstvo da u ime autorke, prijatelja i kolege dr Jelene Petrović Luković i u svoje ime, proglasi izložbu otvorenom. Posetiocima izložbe je poželela da uživaju u Ehu Filomeline pesme Kada smo bile ptice, tragajući za Ovijidevim Metamorfozama.

Carmen Perpetuum izložba
Izložba crteža i grafika Carmen Perpetuum, dr Jelene Petrović Luković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, ovom prilikom je rekla da manifestacija Užice era kulture, sa svakim događajem dobija značajnije obrise predstavljajući i izuzetne izložbene postavke kao što je i Carmen Perpetuum Jelene Petrović Luković.

Autorka izložbe Dr Jelena Petrović Luković je rođena 1988.godine u Brčkom, u Bosni i Hercegovini. Završila je osnovne akademske studije na FLU Beograd, grafički odsek gde je na istom odseku završila i master akademske studije. Doktorske umetničke studije na FLU Beograd završila je 2017.godine. Članica je Udruženja vizuelnih umetnika Užice a iza nje su brojne nagrade i samostalne izložbe širom Srbije.

Sanja marković, jazz koncert
Džez koncert Sanje Marković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nakon izložbe, na platou Narodnog muzeja Užice, održan je džez koncert Sanje Marković. Izložba u Narodnom muzeju Užice biće otvorena do 5. jula.

Bonus video: „Put pravih vrednosti“ – Izložba olimpizma u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare