Darko Bajić, Andrija Kuzmanović i Anja Pavićević, u filmu "Ime naroda", Foto: Promo

Film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića dobitnik je Gorki list" nagrade publike za najbolje ostvarenje 27. Festivala evropskog filma Palić, koji je održan od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću.

Bajićev novi film prikazan je premijerno na otvaranju ovogodišnjeg palićkog festivala, u okviru Glavnog programa.

– Najlepše je bilo to što je, posle duže vremena, taj kontakt s publikom bio dobar. Ovo deluje kao dobar vitamin. Mislim da je izuzetno bitno što je Palić bio hrabar i da je izuzetno važno da se ponovo vratimo normalnom životu.  Lepo smo se osetili kada su ljudi ustali i pozdravili celu ekipu koja je zaslužna za ovaj izuzetno težak film – rekao je Darko Bajić, sumirajući utiske nakon premijere.

Ekipa filma „Ime naroda“ na palićkom festivalu, Foto: Ivica Vojnić

„Ime naroda“ je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka.

Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena.

– Vratiti se u 19. vek i pokušati da uđemo u to vreme, a da na pravi način istražimo istorijsku priču, bilo je izuzetno zahtevno. Mislim da je ceo tim zaista dao maksimum – rekao je Bajić na konferenciji za novinare palićkog festivala.

Ljubomir Bandović u filmu „Ime naroda“, Foto: LIFFE/Promo

 

Glasanjem za najbolji film i dodelom nagrade „Gorki list“ ostvarenju „Ime naroda“ posetioci su ove godine peti put preuzeli važnu i aktivnu ulogu u sagledavanju predstavljene filmske umetnosti.

Na taj način uvaženo je, pored ocene stručnog, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ tj. onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival evropskog filma Palić traje svih ovih godina.

Prethodnih godina nagradu publike poneli su filmovi „Ubica čistog srca“ reditelja Atile Tila, „Na duši i telu“ rediteljke Ildiko Enjedi, “Devojka“ Lukasa Donta, „Jadnici” Lađa Lija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar